Maslinovo ulje kao lek

Mediteranski narodi od davnina koriste u svojoj ishrani maslinivo ulje i manje oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i malignih bolesti organa za varenje, što su pokazala epidemiološka istraživanja.

Sastav maslinovog ulja

Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline, lecitin, polifenole (antioksidansi) i vitamine A, D, E i K.

Lekovitost maslinovog ulja potiče, pre svega, od velikog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina i antioksidanasa.

  • Maslinovo ulje utiče na smanjenje ukupnog holesterola i poboljšava odnos LDL i HDL holesterola, tako što dovodi do povišenja zaštitničkog “ dobrog “ holesterola (HDL), a snižava “loš” holesterol (LDL). Usporava pojavu ateroskleroze i smanjuje rizik oboljevanja od koronarne bolesti (infarkt miokarda i angina pectoris) i moždanog udara (cerebrovaskularni insult).
  • Maslinovo ulje visokim sadržajem antioksidanasa, pre svega vitamina E i fenola, smanjuje rizik oboljevanja od raka creva i carcinoma dojke.
  • Povoljno utiče na organe za varenje. Pomaže kod gastritisa i čira. Poboljšava lučenje žuči i pankreasnih enzima, pa sprečava pojavu kamena u žučnim putevima. Sprečava masnu degeneraciju jetre (steatoza).
  • Utiče na ravnomernu raspodelu i gubitak masnih naslaga.
  • Smanjuje rizik oboljevanja od dijabetesa i odlaže pojavu komplikacija kod insulin zavisnog dijabeta.
  • Američki naučnici ističu da maslinovo ulje deluje analgetski, slično Ibuprofenu.
  • Koristi se kao važan sastojak kozmetičkih preparata, namenjenih za zaštitu od sunca, negu suve kože, uklanjanje posledica opekotina i ožiljaka.

Kvalitetno maslinovo ulje ima blago gorkast ukus i miriše na travu i voće. Ako ima težak, neprijatan miris znači da je užeglo i ne treba ga koristiti. Čuva se na tamnom i hladnom mestu, ali ne ispod nule, jer mrzne. Najkvalitetnije je ulje dobijeo iz prvog, hladnog ceđenja celih maslina. Ono sadrži manje od 1% slobodnih masnih kiselina.

Po načinu dobijanja maslinovo ulje može biti različitog kvaliteta. Njemu se često dodaju različite aromatične biljke, čime mu se menja ukus i miris. U prodaji se nalazi pod različitim imenima, koja označavaju njegov kvalitet i sastav.

Ekstradevičansko maslinovo ulje (olio di oliva extravirgine) se dobija prvim, hladnim ceđenjem, kvalitetnih neoštećenih maslina. Kiselost je mala tj. sadrži do 0.8% slobodnih masnih kiselina.

Devičansko maslinovo ulje (olio di oliva virgine) se dobija prvim ceđenjem maslina slabijeg kvaliteta, pa ima malo veću kiselost u odnosu na ekstra devičansko ulje, ali ona ne prelazi 2%.
 
Maslinovo ulje se dobija mešanjem rafinisanog maslinovog ulja i ekstradevičanskog,koje mu poboljšava ukus i boju. Kiselost je veća, jer sadrži do 5% slobodnih masnih kiselina.
 
Sansa ulje (olio di sansa) se dobija hemijskim izdvajanjem iz komina maslina ostalih posle ceđenja. Slabijeg je kvaliteta, ali se može koristiti za prženje. Kiselot mu je veća od 6% .

Kako i kada da koristite maslinovo ulje?

Maslinovo ulje može da se koristi za gotovo sva jela, poslastice i salate. Ako ga niste do sada koristili bilo bi pametno da počnete, pogotovu ako ste stariji od 50 godina, imate povišen krvni pritisak, anginu pektoris, preležali ste infarkt miokarda, imate problema sa cirkulacijom krvi, povišen holestertol i trigliceride, masnu jetru, gastritis ili čir, želite da smanjite rizik oboljevanja od malignih bolesti ili jednostavno želite da sporije starite i živite duže. Uz maslinovo ulje trebate da koristite više voća i povrća, ribu (pogotovu plavu morsku, kao što je losos), pileće meso bez kožice, a manje crveng mesa.

Naučne studije su pokazale da oboleli od kardiovaskularnih bolesti, koji pređu na ovakvu ishranu 31% manje umiru od tih bolesti. Osobe koje imaju povišene masnoće u krvi (holesterol i trigliceride), sa ovakvom ishranom, brže ih normalizuju nego da koriste rigoroznu dijetu sa malo masnoća.