Beli luk moćni lek

Beli luk (Allium sativum, garlic) ima široku primenu u narodnoj medicini, a u poslednje vreme posle mnogobrojnih naučnih istraživanja, kojima je potvrđeno njegovo lekovito delstvo, sve više se koristi i u farmakološkoj industriji. Svoje latinsko ime, Allium sativum, dobio je po svom najznačajnijem sastojku, alicinu.

Sastav belog luk

Sadrži 28% ugljenih hidrata, 6.7% belančevina, 0.1% mast i 1% celuloze (dijetna vlakna). Od vitamina najviše ima C, B1, B2, B3, od minerala selen, mangan, cink, kalcijum, gvožđe, fosfor, jod i kalijum. Ima eterična ulja, aminokiseline, enzme, polioze, kao inulin, adenozin i alicin. Najpoznatiji sastojak je alicin, koji deluje antibakterijski. Kao lek se koristi glavica. To ne znači da su perca bezvredna. U njima ima karotena i hlorofila. 

Lekovita svojstva belog luka

Naučnim istraživanjima potvrđena su brojna lekovita svojstva belog luka, koja ga svrstavaju u grupu najzdravijih namirnica, koja se u našem narodu od davnina koristi kao hrana, lek i magijski rekvizit.

 • Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka zahvaljujući sadržaju adenozina.
 • Deluje preventivno na stvaranje malignih bolesti. U časopisu Journal of Nacional Cancer Institute objavljeni su rezultati naučnih istraživanja, koji potvrđuju antikancerozna svojstva belog luka.
 • Aminokiseline iz belog luka snižavaju štetnu frakciju holesterola (LDL-cholesterol lowering) u krvi, a povišavaju koncentracije zaštitnog “dobrog” holestereola (HDL-cholesterol levels). Beli luk snižava nivo ukupnog holesterola i triglicerida. Na taj način čini prirodnu preventivu kardiovaskularnih bolesti.
 • Deluje vazodilatatorno (širi krvne sudove), pa poboljšavajući cirkulaciju, dovodi do ublažavanja nekih tegoba, kao što su glavobolja i grčevi u nogama.
 • Snižava krvni pritisak za 5 - 10%.
 • Vrši prevenciju koronarne bolesti (infarkt i angina pectoris), jer poboljšava cirkulaciju u srčanim krvnim sudovima omogućavajući bolju ishranu srčanog mišića i sprečavajući trombozu.
 • Normalizuje tahikardiju (ubrzan srčani rad).
 • Deluje na elastičnost krvnih sudova i smanjuje viskoznost krvi, što je bitno za prevenciju tromboze, koronarne bolesti i šloga.
 • Pozitivno utiče na varenje hrane i poboljšava rad jetre, bubrega i prostate.
 • Delotvoran je u lečenju gripa, bronhitisa, astme i pomaže u lečenju plućnih bolesti.
 • Dokazano je da blagotvorno deluje na infekcije izazvane herpes virusom i gljivicom Candidom albikans, koje su u poslednje vreme, zbog česte primene antibiotika i korišćenja prerađene hrane sa dosta šećera i belog brašna, jako proširene.
 • Deluje protiv crevnih parazita, što se koristi još od davnina.

Da li beli luk može da se jede u neograničenim količinama?

Potreban je oprez ako se uz beli luk koriste visoke doze vitamina E, preparati ginko bilobe, Trental, Aspirin, Farin, heparin, jer može doći do pojačanog krvarenja, pa se u tim slučajevima treba posavetovati sa lekarom. 

Zanimljivosti u vezi sa belim lukom

U narodu se beli luk nije koristio samo kao lek za sve, već i kao sretstvo za bajanje, vračanje, bacanje mađija i čini. Kad se sin slao u vojsku ili je ćerka izlazila, stavljao im se beli luk u odeću, kao amajlija, da ih sačuva. U vreme epidemija kolere, gripa i kuge korišćen je i preventivno i terapijski. 

Opširnije o lekovitim svojstvima belog luka