Katarakta - ishrana

Korišćenjem dosta povrća, posebno spanaća, može se sprečiti katarakta, čest uzrok slepila. Katarakta je zamućenje očnog sočiva. Napreduje polagano i može dovesti do gubitka vida.

Studija objavljena u "Britanskom medicinskom časopisu" ističe da je spanać namirnica koja najviše sprečava pojavu katarakte kod starijih žena. To je najverovatnije posledica bogatog sadržaja antioksidanasa u spanać, uključujući betakaroten. Naučnici su utvrdili da su žene koje su dobijale najviše betakarotena iz voća i povrća imale 40% manje izgleda da dobije kataraktu u odnosu na ostale. 

Katarakta je jednim delom izazvana oksidacijom očnog sočiva. Tome doprinosi stalno delovanje sunčeve svetlosti. Izgleda da unos velikih količina antioksidanasa sprečava ili usporava pojavu katarakte. 

Studije su pokazale da su osobe koje slabo unose voće i povrće sklone katarkti. Osobe koje manje od tri puta dnevno unose voće i povrće imaju četiri pura više izgleda da dobiju kataraktu. Unošenje voća ili povrća samo jednom dnevno povećava rizik šest puta.  

Dr Pol Žak iz Ministarstva poljoprivrede SAD pronašao je da su osobe sa najnižim nivoima karotinoida imali sedam puta više izgleda da dobiju staračku kataraktu, a oni sa malo vitamina C u krvi čak 11 puta više izgleda za određeni tip katarakte.

Nizak nivo folne kiseline, koje ima dosta u zelenom lisnatom povrću, kao što je spanać i brokola, kao i mahunarke, predskazuje pojavu katarakte u kasnijim godinama. Korišćenje zelenog čaja, punog antioksidanasa takođe deluje preventivno.

Snižen nivo antioksidansa glutationa je uočen kod svih tipova katarakte. Glutationa ima u lubenici, pomorandži, špargli i avokadu.

Izvor: Food-your mirakle medicine, Jean Carper