Bademi sprečavaju pojavu dijabetesa

Uključivanje badema u ishranu može da spreči pojavu dijabetesa i kadriovaskularnih bolesti.

Rezultati nedavnih studija objavljeni u časopisu Journal of the American College of Nutrition ističu lekovita svojstva badema, piše The Indipendent. 

Bademi poboljšavaju osetljivost na inzulin i snižavaju nivo holesterola kod ljudi koji su na granici da dobiju šećernu bolest. Ova predpostavka je potvrđena u eksperimentu koji je sproveden na Medicinskom Univerzitetu u Njudžersiju. Učestvovalo je 65 ispitanika (48 žena i 17 muškaraca prosečne starosti 55 godina), kod kojih se dijabetes nije razvio u "punoj jačini".

Dobrovoljci su podeljeni u dve grupe. U grupi koja je jela badem primećeno je znatno poboljšanje zdravstvenog stanja i laboratorijskih rezultata u odnosu na grupu koja je imala uobičajenu ishranu bez badema. Bolji rezultati su pripisani delovanju badema.

Poznato je da badem ne sadrži holesterol. U odnosu na drugo orašasto voće ima najviše dijetetskih vlakana, magnezijuma, proteina, kalijuma, bakra i vitamina E. Uticanjem na sniženje holesterola smanjuje rizik za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. Povećanjem osetljivosti na inzulin (smanjenje inzulinske rezistencije) povećava njegovo dejstvo tako da se nivo šećera u krvi smanjuje kod osoba čiji pankreas još uvek ima sposobnost da stvara inzulin.

Izvor