Brokoli snižavaju šećer u krvi

Ako imate šećernu bolest jedite brokole. Ovo povrće vam može pomoći da snizite šećer u krvi.

Brokoli osobama sa dijabetesom tip II pomaže u regulaciji šećera u krvi. Smanjuje potrebu organizma za lekovima i insulinom. Osobe koje imaju glukozu na gornjoj granici upotrebom brokola mogu da spreče pojavu bolesti. Kod osoba koje imaju smanjenu toleranciju na glukozu takođe sprečava pojavu dijabetesa.

Hrom je mineral koji se u brokolima nalazi u tragovima i daje ovom povrću status leka za problem sa šećerom u krvi. Izgleda da on povećava efikasnost insulina. U eksperimentima u epruveti hrom se vezuje za insulin i do sto puta povećava njegovu sposobnost razlaganja glukoze. Interesantno je da hrom rešava sve probleme sa glukozom. Ako je nivo šećera u krvi nizak - vraća ga na normalu. 

Dr Ričard Anderson, iz Centra za istraživanje čovekove ishrane u Betsvilu (Merilend) ističe da manjak hroma u ishrani povećava učestalost dijabetesa tip II. 

Preporučena dnevna doza hroma je 50 do 200 mikrograma. Oko 90% Amerikanaca unosi manje od preporučene doze.

Hroma ima u jezgrastom voću, ostrigama, gljivama, integralnim žitaricama, pšeničnim pahuljicama, pivu, vinu, pivskom kvascu i naravno - brokolima. Jedna šolja brokola ima pet puta više hroma od bilo koje namirnice. Ječam je takođe izuzetno bogat hromom. U Iraku se ova zitarica koristi za lecenje dijabetesa.