Čili papričice snižavaju krvni pritisak

Ljudima sa visokim krvnim pritiskom čili papričice mogu da postanu alternativni lek za lečenje hipertenzije.

Kineski lekari Trećeg Vojnomedicinskog Univerziteta u Čongkingu su sproveli istraživanje koje potvrđuje pretpostavku da ljute papričice snižavaju povišen krvni pritisak.

Aktina komponenta čili papričice, kapsaicin, ne samo da stvara osećaj vatre u ustima, već opušta krvne sudove i snižava krvni pritisak, što su pokazala istraživanja na laboratorijskim pacovima sa hipertenzijom. Naučnici su dokazali da dugotrajno konzumiranje kapsaicina, jednog od najvažnijih sastojaka čilija, efikasno snižava krvni pritisak.

Ovaj pozitivan efekat se ispoljava zahvaljujući aktivaciji supstance koja se naziva prelazni potencijalni receptor vanilloid 1 (TRPV1) - kanal, pronađene u krvnim sudovima. Kapsaicin deluje kao lekovi iz grupe blokatora kalcijumovih kanala, poznatih i kao antagonisti kalcijuma (amlodipin, verapamil, diltiazem, nifedipin). Njegovim delovanjem dolazi do opuštanja krvnih sudova, kao i njihove zaštite od zapaljenja i disfunkcije. Međutim, nije poznato koliko kapsaicina, sadržanog u čili papričici, treba pojesti dnevno da bi se sačuvalo zdravlje.

Za one koji ne mogu da podnose ljutu hranu postoji nada: prema lekarima, biber, blažeg ukusa od čilija, sadrži jedinjenje kapsinoid, koje slično deluje kao kapsaicin.

Izvor