Dinja - letnji lek

Nije samo ukusna i osvežavajuća, već i lekovita. Ako imate problema sa kilogramima slobodno je jedite - ne goji. Može vam pomoći kod hipertenzije, smanjiti rizik od šloga i ojačati imunitet.

Dinja sadrži jako malo ugljenih hidrata, svega 3,3%, dosta vode i dijetnih vlakana, istina pretežno u kori. Od vitamna i oligoelemenata sadrži karotene, B1, B2, C, PP, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink. Energetska vrednost dinje je jako mala, 100 grama daje svega 24 - 31kcal. 

Opšte je poznato da je lubenica dobar diuretik. Međutim, mnogi ne znaju da je i dinja, takođe. Zato se preporučuje osobama koje boluju od hipertenzije. Pojačanim izlučivanjem tečnosti smanjuje krvni pritisak. Izbacivanjem vode i toksina potpomaže lečenje zapaljenja bubrega, bešike i prostate, smanjuje tegobe kod reume i gihta. Oboleli od gihta se smanjenjem mesa uz salatu od dinje oslobađaju mokraćne kiseline koja im taloženjem u zglobovima izaziva jak bol.

Ko namerava da se sunča treba što češće da jede dinju. Njeni sastojci smanjuju starenje kože, koje je pod uticajem sunčevih zraka izraženije. Smatra se da povoljno deluje i kod akni.

Smatra se da 400mg kalijuma dnevno, unetog u obliku hrane znatno smanjuje rizik od šloga. Ta se količina nalazi u četvrtini manje dinje. Antikoagulantna svojstva sastojaka dinje smanjuju rizik od nastanka tromboze, infarkta i šloga. Sadržajem kalijuma utiče na sniženje krvnog pritiska. Sve su to razlozi da je u ishranu uvrste oboleli od kardiovaskularnih bolesti, kao i svi ostali koji žele zdravo srce.

Antioksidans beta karoten, koga posebno ima u dinjama narandžaste boje, ananas dinjama, smanjuje rizik od nastanka nekih oblika raka, kao na primer raka tela materice. Zahvaljujući antioksidansima i drugim lekovitim sastojcima, dinja pojačava imunitet.

Zbog male energetske vrednosti preporučuje se osobama koje žele da smršaju. Dinja daje osećaj sitosti, što uz malo kalorija potpomaže mršavljenje. Iako ima malo ugljenih hidrata, zbog njihove lake i brze resorpcije, osobe koje boluju od šećerne bolesti i imaju znatno povišene trigliceride treba da je jedu sa oprezom.