Ulcerozni kolitis i hrana

Korišćenje maslinovog ulja može sprečiti pojavu ulceroznog kolitisa, a redovno korišćenje masnih morskih riba znatno poboljšati tok ove bolesti.

Britanski lekari su uočili da osobe koje unose dovoljnu količinu oleinske kiseline, koje ima dosta u maslinovom ulju, retko oboljevaju od ulceroznog kolitisa. Oleinska kiselina je mononezasićena masna kiselina, koju najviše sadrži maslinovo ulje, kikiriki, ulje koštica grožđa, kao i neke vrste margarina. 

U dugoročnoj studiji koja je uključivala više od 25 000 osoba starosi od 40 do 65 godina, naučnici su zaključli da visok unos oleinske kiseline putem hrane za 90% smanjuje rizik od pojave ulceroznog kolitiasa. Prema gastroenterolozima, oleinska kiselina sprečava razvoj ulceroznog kolitisa blokiranjem hemikalije u stomaku koja doprinosi zapaljenju.

U jednom ispitivanju, uzimanje 4,5 grama ribljeg ulja dnevno, što odgovara količini koja se nalazi u 200g skuše, za osam meseci je smanjilo aktivnost bolesti za 56%. Drugi jedan test je smanjio potrebu za kortikosteroidom Pronizonom za trećinu.

Hronični ulcerozni kolitis je difuzno, zapaljenje sluzokože debelog creva, nepoznatog uzroka, koje se karakteriše bolom u stomaku i učestalim krvavim stolicama, koje su nekada praćene povišenom telesnom temperaturom. Od ulceroznog kolitisa boluje 12 000 osoba u Velikoj Britaniji i oko milion u SAD-u.

Naučnici smatraju da unos dve do tri kašike maslinovog ulja dnevno i dva do tri obroka masne morske ribe nedeljno mogu znatno da smanje rizik oboljevanja od ulceroznog kolitisa, a kod obolelih znatno da smanje tegobe, produže remisiju i smanje potrebu za lekovima.

Povezani clanci:

Hronicni ulcerozni kolitis