Saveti za lakše mršavljenje

Jedno do najčešćih obećanja koje dajemo sebi je da ćemo smršati i početi da živimo zdravo. Obećanje ne ispunjavamo jer ne znamo tajnu uspešnog mršavljenja. To nije gladovanje ili jednonedeljno iscrpljivanje u teretani.

Američki naučnici su načinili listu jednostavnih, a efikasnih pravila koja omogućuju gubitak neželjenih kilograma i centimetara u struku. Glavni uslovi za pravilno mršavljenje i dobro raspoloženje su fizička aktivnost i pravilna ishrana. Ipak većina ljudi se usredsredi samo na jednu stvar: ili na trening ili na ishranu. 

Organizmu treba obezbediti odgovarajuću količinu energije pre i posle vežbanja. Kako stučnjaci ističu, najbolji rezultati se postižu pravilnim korišćenjem ugljenih hidrata, masti, proteina i šećera, nakon fizičkog treninga. Važno je da se nijedna namirnica ne isključuje potpuno iz ishrane. Bitna je izbalansirana, a ne restriktivna ishrana. I ako se isključivanjem neke namirnice, npr. hleba ili mesa, može izgubiti težina za određeni vremenski period, samo kroz uravnoteženu ishranu se može dugoročno održati normalna telesna težina.

Da bi se obezbedila dovoljna količina energije pre i posle treninga predlaže se unos ugljenih hidrata i belančevina u odnosu 2:1. Ako se ne obezbedi taj odnos u organizmu se proizvodi hormon stresa kortizol, koji smanjuje izdržljivost tela i slabi mišiće. Pronaći taj odnos je lakše nego što izgleda: na primer dovoljno je da se za doručak pojede tost sa jogurtom ili jajetom.

Za efikasno bavljenje fizičkom aktivnošću je potrebno da se odaberu vežbe elastičnosti, snage i jačanja srčane funkcije, mišića i zglobova. Psiholozi ističu da je za mršavljeje najvažnije da izaberete fizičku aktivnost u kojoj uživate. Vežbanje ne treba da bude mučno.

Sledeće pravilo koje treba zapamtiti: nisu svi proteini isti. Sve belančevine (proteini) nisu podjednako korisne za organizam, posebno kad se mešaju sa ugljenim hidratima. Najednostavnije belančevne su iz surutke. One imaju visoku biološku vrednost, ne sadrže alergene i laktozu, za razliku od belančevina soje i koncentrata surutke.

Da bi se omogućilo zdravo mršavljenje treba sprečiti oksidativni stres organizma, koji podstiče zapaljenjske procese, remeti imunitet i smanjuje fizičku izdržljivost. Za borbu protiv oksidativnog stresa i štetnih slobodnih radikala neophodni su antioksidansi kojih ima u voću i povrću. Njihova efikasnost je znatno veća ako deluju udruženo. To se može ostvariti raznovrsnom upotrebom voća i povrća.

Pravilna ishrana prilikom mršavljenja obavezno mora da sadrži korisne namirnice kao što su pasulj, borovnice, ovsene pahuljice, pomorandže, brokoli, krompir, losos, jogurt, orasi, spanać, paradajz, zeleni čaj, pa čak i crna čokolada. Sve su to namirnice koje su bogate antioksidansima i imaju dokazan efikasan uticaj na zdravlje organizma. Cilj mršavljenja nije samo gubitak kilograma, već i unapređenje zdravlja.

Savet koji se ne sme zanemariti: koristite samo prirodne namirnica, a izbegavajte proizvode bez kalorija, sa veštačkim zaslađivačima. I ako deluju primamljivo, treba da ih izbegavate, jer negativno utiču na metabolizam i telesnu težinu. Osim toga, ne možete se baviti fizičkom aktivnošću na prazan stomak - telu je kao i automobilu potrebno "gorivo" u vidu hranljivih materija iz različitih namirnica. Optimalno vreme za jelo je dva sata pre vežbanja.

Pravilno disanje tokom fizičke aktivnosti je neophodno za smanjenje nivoa stresa, pravilan srčani rad i povećanu potrošnju kiseonika. Još jedna stvar: da bi ostali aktivni, ne samo tokom vežbanja, već i tokom celog dana, neophodan je dobar san.