Crno vino štiti od karijesa

Vino može da zaštiti zube od karijesa-ali samo crno. Belo, zbog povišene kiselosti, oštećuje gleđ i čini ih podložnijim kvarenju.

Uprkos tome što ljubitelji snežnobelog osmeha smatraju da ga treba izbegavati, jer zube može učiniti tamnijim, crno vino svojim sastojcima blokira dejstvo patogenih bakterija na zube. Mikroorganizmi koji se nalaze u ustima oštećuju zubnu gleđ idovode do karijesa . Svakodnevnom upotrebom male količine crnog vina uništavaju se ti mikroorganizmi, što može smanjiti  potrebu za stomatološkim intervencijama. 

Italijanski naučnici su u eksperimentu koristili vino iz koga je u potpunosti odstranjen alkohol. Time su želeli da dokažu predpostavku da lekovito svojstvo ne potiče od alkohola, već od drugih sastojaka vina. Time su dokazali da zdravlje zuba potiče od antioksidanasa, kojima je bogato crno vino, ali i crvno grožđe.

Ovo otkriće je produžilo spisak korisnih dejstava crnog vina na zdravlje. Kao što je ranije dokazano, ono poboljšava cirkulaciju krvi, stimuliše imuni sistem, pomaže u prevenciji dijabetesa, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka... Američki istraživači ističu da su poznavaoci vina oštroumniji u poređenju sa onima koji nikada nisu koristili alkohol. Sva pomenuta korisna dejstva vina važe pod uslovima da se konzumiraju umerene količine  – jedna do dve čaše dnevno. U suprotnom, može doći do hipertenzije, bolesti jetre (masna jetra i ciroza) i problema sa potencijom.