Pasulj kao lek

Običan pasulj je snažno stedstvo za sniženje holesterola i regulaciju nivoa šećera u krvi. Dovodi se u vezu sa manjim oboljevanjem od pojedinih oblika raka, ali se javlja i kao glavni izazivač gasova kod mnogih ljudi.

Pasulj je nepravedno zapostavljen  u našoj ishrani. Izreka prost kao pasulj označava naš odnos prema ovom izuzetno lekovitom i hranljivom povrću. Znanje o njegovom delovanju na zdravlje bi moglo da mu vrati važno mesto u našoj ishrani.

Sastav pasulja

Pasulj sadrži 55,7% ugljenih hidrata, 22% belančevina, 1,5 % masti  i 7,3& dijetnih vlakana. Ima B vitamona i to najviše B1, B2, B6, zatim vitamon C i katotene. Od minerala sadrži kalijum u visokom , a natrijum u niskom procenu. Značajan je sadržaj kalcijuma i gvožđa. Postoji veliki broj vrsta pasulja i sve one imaju visoku energetsku vrednost, jer sadrže dosta ugljenih hidrata i belančevina. Energetska vrednost 100g pasulja je 1402kj ili 335kcal. 

Snižava holesterol

Smatra se da namirnice, kao pasulj, koje sadrže veliki procenat rastvorljivih vlakana imaju moć da smanje resorpciju holesterolo iz hrane. Sve vrste pasulja su efikasne u tome. Posebno je značajno to što pasulj snižva nivo LDL holesterola, takozvanog lošeg hlesterola. Njegova štetnost potiče od toga što čini građu za opasne naslage u krvnim sudovima. Da bi se pobedio loš holesterol potrebno je najmanje 6g rastvorljivih vlakana dnevno. Samo pola šolje kuvanog pasulja sadrži od 2,2 do 2,4g rastvorljivih vlakana.

Pasulj i šlog

Ako se plašite šloga jedite nekoliko puta nedeljno pasulj. Osim što snižava holesterol i tako čuva krvne sudove on sadrži dosta kalcijuma. Smatra se da 400mg kalcijuma dnevno gotovo prepolovljuje rizik od nastaka šloga, a pola šolje kuvanog pasulja sadrži 613mg ovog važnog minerala.

I dijabetes

Da bi izbegli dijabetes tip2 jedite više pasulja. Ako ga već imate ne izbegavajte pasulj jer on sadrži značajnu količinu rastvorljivih vlakana. Ona se u crevima pretvaraju u žele i usporavaju apsorpciju šećera iz hrane, čime sprečavaju njegove opasne skokove u krvi.

Zaštita želuca i žuči

Kuvani pasulj, naročito beli i crveni,  može da neutrališe želudačnu kiselinu i time umanji tegobe kod čira (ulkus) i otežanog varenja (dispepsija). Više pasulja u ishrani sprečava nastanak kamenaca u žuči. Žene vegetarijanci koje jedu dosta pasulja imaju znatno ređe kamen u žuči. Taj uticaj ima zahvaljujući smanjenju zasićenosti žuči holesterolom.

Žene i pasulj

Svojim sadržajem kalcijuma, pasulj se bori protiv osteoporoze, bolesti koja najviše pogađa žene u menopauzi. Pasulj može da zaštiti od raka dojke, jer sadrži fitoestrogene, koji učestvuju u blokiranju estrogena koji utiče na nastanak i ravoj ove jako raširene bolesti. Takođe sadrži nekoliko antikancerskih supstanci, uključujući inhibitore proteaze i fitate. Žene sa Kariba i iz Meksika, koje jedu velike količine pasulja, ređe oboljevaju od raka dojke. Pasulj sadrži folnu kiselinu, koja dokazano štiti bebe od urođenih poremećaja u razvoju nervnog istema. Zbog sadržaja fitoestrogena ublažavaju tegobe kod žena u postmenopauzi.

Spisak lekovitih dejstava je dug

Konzumiranje paslja se povezuje sa manjim oboljevanjem od raka debelog creva, verovatno zbog toga sto sakuplja toksine u crevima. Antikancersko dejstvo više imaju tamne vrste pasulja u odnosu na beli i žuti. To svojstvo potiče od većeg sadržaja antioksidanasa u odnosu na beli pasulj. Pasulj utiče na smanjenje krvnog pritiska zbog povoljnog odnosa kalijuma i natrijuma. On je jedna od retkih namirnica koja sadrži više kalijuma od natrijuma i time deluje diuretski tj. izbacuje tečnost i smanjuje krvni pritisak. Smanjuje rizik oboljevanja od infarkta miokarda. Interesantno je da pasulj može da pomogne pri odvikavanju od pušenja. On povećava baznost u organizmu koja utiče na to da nikotin duže kruži organizmom i smanjuje želju za njim.

Pasulj može da smeta

Pasulj je kod mnogih glavni izazivač gasova, nadutosti i grčeva u stomaku. Kod većine to zavisi od količine pojedenog pasulja i načina njegove primene. Ako se pasulj potopi uveče, a kuva sutradan, pri čemu se voda promeni najmanje tri puta, a u jelo stavi malo belog luka i đumbira, stvarnje gasova se znatno umanjuje. Pogoršava dijareju (proliv) pa ga tada treba izbegavati.