I nizak holesterol je štetan

Preporučene doze holesterola koje smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti, pre svega infarkta i šloga, su sve niže. Da li to znači da što je holesterol niži to smo zdraviji i živećemo duže? Nesporno je da niži holesterol znači ređe oboljevanje od savremenih srčanih oboljenja, međutim, to ne mora da znači da ćemo živeti duže.

Osobe sa nižim holesterolom imaju manji rizik da obole od infarkta miokarda. Međutim, oni imaju veće izglede da dožive moždanu kap zbog krvarenja u mozgu, za smrt od hroničnog opstruktivnog oboljenja pluća ili samoubistvo. Takođe se kod njih uočava veći rizik za nastanak raka jetre. Studuja koju je sproveo Dejvid Džejkobs sa Univerziteta Mičigen je pokazala da osobe sa izuzetno niskim holesterolom češće umiru zbog različitih uzroka. 

Niko nezna pouzdano šta je razlog, ali postoje neke indicije da nije samo povećan holesterol štetan, već i izuzetno nizak holesterol može biti štetan. Izgleda da je moždano krvarenje, kod koga dolazi do prskanja oslabljenog krvnog suda i hemoragijskog šloga, najveća opasnost za ljude sa niskim holesterolom. Verovatno da je za očuvanje krvnih sudova mozga ipak potrebna određena količina holesterola. Kod Japanaca se uočava interesantna pojava. Sa promenom njihove tradicionalne ishrane, prosečna vrednost holesterola je počela da raste, a da se smanjuje njihova neverovatno velika učestalost  hemoragijskog moždanog inzulta (šlog). Ima studija koje ukazuju na vezu između niskog holesterola i veće učestalosti raka debelog creva i oštećenja jetre.

Sa nižim holesterolom se možemo osećati lošije i biti agresivniji nego sa višim holesterolom. O toj teoriji se raspravlja među naučnicima i ima istraživanja koja joj idu u prilog. Pokazuju veću učestalost težih depresija kod starijih muškaraca, koji imaju nizak holesterol.

Ima pretpostavka da niži holesterol na neki način utiče na smanjenje serotonina – supstance u mozgu koja je odgovorna za dobro zaspoloženje i time dovodi do depresije i agresivnosti. Pitanje je koji je najmanji bezbedni nivo holesterola. Naučnici još nemaju odgovor. To može samo da se pretpostavlja. Po nekima kritičan je nivo holesterola ispod 4.1mmol/l.