Dijeta produžava život osobama koje imaju rak prostate

Pravilna ishrana je glavno oružje u borbi protiv raka. Razvijanje raka je dugotrajni proces, koji se nekada proteže na vise decenija. Posebno je karcinom prostate poznat po svom postepenom i sporom napredovanju, što obično daje dovoljno vremena da se sprovede lečenje u koje treba uključiti i ishranu. Iako se ishraniom najviše postiče preventivno, ohrabruje činjenica da hrana deluje u svim fazama razvoja tumora.

 

Kada je već dijagnostikovan tumor, određena hrana može delovati na njegovo širenje. Lutajuće kancerske ćelije traže zgodno mesto gde će se ugnjezditi i razvijati u obliku zloglasnih metastaza. Hrana može stvoriti povoljne ili nepovoljne uslove za to širenje tumora. Ona ga može hraniti ili izgladnjivati. Način na koji hrana utiče na kancer nije u potpunosti jasan, niti je poznato njeno sadejstvo sa drugim činiocima koji utiču na njega, ali se iskustvom i eksperimentima došlo do nekih zaključaka o uticaju hrane. 

Niskokalorična ishrana sa velikim sadržajem belančevina biljnog porekla i niskim sadržajem životinjskih belančevina, uključujući i mlečne proizvode, produžuje život pacijentima sa visokim nivooom prostata specifičnog antigena (PSA).

PSA se koristi kao biološki marker za otkrivanje raka prostate. Iako se on povećava u nekim bolestima prostate, ko što je adenom i zapaljenje, što je viši nivo PSA, veći je rizik oboljevanja od karcinoma. U istraživanju je učestvovalo 36 muškaraca sa uznapredovalim karcinomom prostate, koji su imali jako visoke nivoe PSA i kod kojih je već sprovedena šestomesečna terapija. Oni su se sledeća tri meseca pridržavali dijete sa niskim nivoom belančevina životinjskog porekla, a visokim sadržajem belančevina biljnog porekla. Nakon istraživanja je kontrolisan nivo PSA u toj grupi i u kontrolnoj koja nije menjala svoju ishranu i nastavljeno je praćenje njihovog zdravstvenog stanja.

Iatraživači su zaključili da su muškarci sa uznapredovalim karcinomom prostate, koji su se podvrgli dijeti u proseku živeli duplo duže. Na nivo PSA dijeta nije imala značajniji uticaj, ali je davala više vremena za lečenje i samim tim uticala na produženje života obolelih.

Za nekoliko namirnica se smatra da ne samo da mogu da spreče pojavu raka, već umanjuju mogućnost širenja već postojećeg (metastaze). To su riblje ulje, beli luk i beta karoten iz tamnonarandžastog i tamnozelenog voća i povrća. Niko nezna kolika je antikancerska doza voća i povrća, ali sebi trebamo postaviti kao cilj da svaki dan pojedemo bar dve vrste voća i tri vrste povrća. Dodavanje više voća i povrća ishrani može samo umanjiti rizik od raka.