Migrena i drugi tipovi glavobolja i lek đumbir

Đumbir, starinski začin, može da bude efikasan lek u sprečavanju i zaustavljanju migrene podjednako kao i lek sa doktorskog recepta, a uz to nema nikakvih neželjenih dejstava. U nekim kulturama se đumbir od davnina koristi kao lek protiv glavobolje, mučnine i nervnih smetnji.

Migrena je glavobolja koja se javlja periodično, češće kod žena nego muškaraca i češće u srednjim godinama nego kod dece i starijih. Javlja se kao pulsirajući bol u jednoj polovini glave. Obično počinje ujutru i pojačava se remeteći svakodnevne aktivnosti. Traje od 4 do 72 časa i praćena je bar jednom od ovih karakteristika: muka i/ili povraćanje, osetljivost na svetlost i/ili buku. Migrena se može ispoljiti i bolom u vidu stezanja (kao obruč), koji je najizraženiji u predelu čela, manje u predelu potiljka. Ovakva glavobolja, nekad praćena mukom, može da traje po nedelju dana. 

Kod nekih osoba bolu predhode smetnje u vidu. To je aura koja se može ispoljiti zamagljenim vidom, svetlim tačkicama, zvezdicama ili crtama u vidnom polju, a nekada čaki slepilom na jednom oku. Aura može da se ispolji trnjenjem ili slabošću u ruci, nozi ili jednoj polovini glave. 

Đumbir nije narodni lek bez pokrića. Njegovo dejstvo ima fiziološko objašnjenje. Kao aspirin i neki antimigrenski lekovi, đumbir deluje na prostaglandine (supstance slične hormonima), koji upravljaju antiinflamatornim reakcijama (uključujući i histamin) i bolom. On sprečava sintezu prostaglandina i na taj način smanjuje zapaljenje i bol. 

Ukoliko se đumbir uzme na prvi znak smetnji sa vidom (takozvana aura), koje često upozoravaju da će uskoro početi migrenozni napad, može se potpuno izbeći ili ublažiti glavobolja. Potrebno je uzeti 500 do 600 miligrama đumbira tj. otprilike jednu trećinu kašičice đumbira u prahu, rastvoreno u vodi. Svoje dejstvo, ovaj lek poreklom iz Indije, ispoljava za od prilike pola sata. 

Smatra se da đumbir deluje i na krvne sudove dovodeći do njihovog opuštanja, čime znatno ublažava migrenozni bol. Đumbir smanjuje mučninu i povraćanje koji prate mirgenu. 

Mehanizam delovanja đumbira na migrenu nije u potpunosti poznat. Lekari pretpostavljaju da on prekida ili sprečava migrenu preko jednog mehanizma, ili kombinacije različitih mehanizama, vrlo slično delovanju savremenih lekova. Pošto nema nikakvih sporednih dejstava odrasli i deca mogu slobodno da pokušaju da se suprostave đumbirom migreni. 

Đumbir se na dalekom istoku široko koristi kao začin i lek. Osobe koje pate od migrene bi trebale da ga uvrste u svoju ishranu. Mnogo je efikasnije da ga koriste preventivno umesto da čekaju da se napad javi. Najbolje je da se u dužem vremenskom periodu upotrebljava svakodnevno da bi se proredili migrenozni napadi i smanjila njihova jačina. Za suzbijanje migrene, mnogo je efikasniji sušen koren od svežeg.