Spastični kolon – probajte prvo sa hranom

Ako često imate proliv ili zatvor, grčeve u stomaku, a sve pretrage su dale normalne rezultate, svrstaćete se u mnogobrojnu grupu osoba sa sindrtomom prenadraženog debelog creva, spastičnog ili iritabilnog kolona. Više je naziva za ovo stanje kome medicina ne može baš mnogo da pomogne. Na raspolaganju su uglavnom spazmolitici da malo ublaže bolove. Međutim, način ishrane nekada može da pomogne.

Nekada nepodnošenje neke hrane može da bude okarakterisano kao iritabilni kolon. Kod mnogih bolesnika promena ishrane može da ublaži tegobe ili da ih eliminiše. Reagovanje na hranu kod spastičkog kolona nije tipična alergija na hranu, koja uključuje imuni sistem. Pre su to odložene reakcije koje se dešavaju u crevima. Često predstavljaju neravnotežu bakterija u crevima koju stvara neka hrana ili antibiotici. Normalno, u zdravim crevima, ima dva puta više anaerobnih bakterija (bakterije kojima ne treba koseonik) nego aerobnih. Kod nekih osoba sa spastičnim kolonom posle određene hrane skače broj aerobnih bakterija. Tada dolazi do zatvora ili proliva, nadimanja i bolova u stomaku. Kod malog broja obolelih postoji alergija na neke namirnice, pre svega na mleko. 

Ako imate simptome spastičnog kolona prvo ispitajte da li su vaše tegobe reakcija na pojedinu hranu ili znak nepodnošenja hrane kao što su pre svega mleko, sorbitol, pšenica, kukuruz i kafa. 

Mleko kao krivac 

Simptomi spastičnog kolona i "alergije" na mleko – nepodnošenje laktoze (nesposobnost da se svari mlečni šećer) su isti. Pre no što je otkriveno nepodnošenje laktoze, ovaj se poremećaj dijagnostikovao kao spastični kolo, a nekada se to i sada dešava. Zato ako imate stomačne tegobe u vidu proliva i bolova u stomaku proverite da li podnosite mleko. Isključite ga iz ishrane tri nedelje. Ako Vam se tegobe smanje ili nestanu, a ponovo vrate kad počnete da ga koristite, našli ste krivca. 

Dijetalni šećeri i kafa 

Dijetalni šećeri, posebno sorbitol, mogu da imitiraju spastični kolon. Kod nekih osoba samo deset grama sorbitola, što se nalazi u samo pet žvakaćih guma bez šećera ili pet pepermint bombona, izaziva iste tegobe kao kod iritabilnog kolona. Fruktoza, prirodni šećer, sam ili u kombinaciji sa sorbitolom može da izazove proliv i bolove u stomaku. Tegobe može da izazove oko 30g fruktoze. Ako imate uporne hronične prolive, smanjite namirnice sa dosta sorbitola. Mnogo sorbitola ima u breskvama, soku od jabuka, kruškama, šljivama (sveže i suve), dijetetskim prozvodima kao što su gume za žvakanje, bombone, dijetalni džemovi i čokolade i uopšte svi slatkiši u čijoj deklaraciji piše da su bez šećera. 

Mnogim osobama sa spastičnim kolonom kafa pogoršava stanje. Ona može biti suviše gruba za osetljivo crevo kod ovog sindroma. 

Uticaj pšenice 

Nije lako primetiti da vam smeta nešto sto jedete stalno. To je slučaj sa pšenicom. Osobe kolima ona smeta obično imaju svaki dan po tri ili više žitkih stolica, najmanje četiri – pet dana u nedelji. Uz to imaju i bolove u stomaku, a neretko osećaju umor i glavobolju. Ako vaše debelo crevo burno reaguje na pšenicu smetaće vam i raž, kukuruz, pa i ječam. Reakcija je dosledna. Ako vam pšenica jednom smeta to će se ponavljati kad god je jedete. 

Namirnice koje mnogima smetaju 

Kod otprilike 20% obolelih od iritabilnog kolona postoji nepodnošenje hrane. Najčešći krivci su žitarice, pre svega pšenica i kukuruz, mlečni proizvodi, kafa, čaj, čokolada, krompir, crni luk i agrumi. Ako želite da proverite da li vama smetaju, treba da prestanete da ih konzumirate na tri nedelje, a da zatim ponovo uvodite u ishranu jednu po jednu od ovih namirnica, beležeći kako se osećate. Na taj način ćete utvrditi da li kod vas postoji nepodnošenje hrane i koja je namirnica u pitanju. Zatim sledi jednostavno i efikasno lečenje. Izbegavate krivca vaših tegoba. 

Dijetna vlakna 

Ranije se obolelima od spastičnog kolona preporučivala lagana ishrana sa malo dijetnih vlakana. Međutim, sada se dijetna vlakna posebno preporučuju. Hrana bogata dijetnim vlaknima, uzimana duže vreme može da poboljša stanje. Kod proliva usporava pokrete creva, dok ih kod zatvora ubrzava. Veoma jeftin lek, pšenične mekinje, konzumirane tri puta dnevno po jedna kašika kod mnogih može da ublaži tegobe. To se neće desiti ako ste osetljivi na pšenicu. Vama onda mogu pomoći pirinčane mekinje, koje su takođe bogate dijetnim vlaknima.