Sprečite rak želuca hranom

Rak želuca je dosta čest, pogotovu kod muškaraca. Iako pravi uzrok ove bolesti nije otkriven, veliki uticaj hrane je neosporan. Bolest se povezuje sa velikim unosom suhomesnatih proizvoda, alkoholizmom, pušenjem i ishranom siromašnom u vitaminu C i beta karotinu.

Pod većim rizikom su i osobe koje boluju od perniciozne anemije i deca obolelih od raka želuca. Ranije se mislilo da postoji veza između čira i raka želuca. Sa napredovanjem dijagnostike raka pokazalo se da je verovatnoća da čir dovede do raka mala, mada i o tome ima neslaganja između evropskih i japanskih naučnika.

Uticaj povrća

Mnoge vrste povrća štite od raka želuca. Prema studijama rađenim u Japanu, Engleskoj i Poljskoj, ako ne unosite svakodnevno povrće, rizik za oboljevanje od karcinoma želuca raste za dva, pa čak i tri puta. Prednost treba da date svežem povrću. Posebno su efikasni: sirov celer, krastavac, šargarepa, zelena paprika, paradajz, crni luk i zelena salata. Iako u voću ima dosta vitamina i antioksidanasa u zaštiri želuca od raka povrće prednjači.

Lečite se kupusom

Jedna studija urađena u provinciji na severu Kine, gde je rak želuca čest, je ukazala na moćnu zaštitničku ulogu kupusa. Oni koji su jeli samo trećinu šolje sirovog kupusa dnevno ili samo dve kašike kuvanog, imali su znatno ređe rak želuca. Sa manjom učestalošću raka želuca, osim kineskog kupusa, bilo je povezano različito povre, pre svega spanać, bundeva, plavi patlidžan i zelene mahunarke.

Glavica luka dnevno

Beli luk, zelene stabljike belog luka i crni luk su efikasni u prevenciji raka želuca. Što se više luka koristi, rizik od bolesti je manji. Količina koja je dovoljna da ispolji preventivno dejstvo je od prilike sto grama dnevno. Sve biljke iz tog roda (allium) poseduju antikancerska svojstva, koja su potvrđena na laboratorijsim životinjama. Crni i beli luk sadrže, na primer, sumporna jedinjenja koja su laboratoriski ispitana, pri čemu se potvdilo njihovo antikancersko dejstvo.

Zeleni čaj i soja

Zeleni čaj, kao i crni, neutrališe nitrozamine, za koje je poznato da deluju kancerogeno na želudac. Smatra se da pozitivno utiče i vitamin C koji se nalazi u zelenom čaju. Japanci smatraju da je potrebno popiti najmanje deset šoljica čaja dnevno. To je od prilike pet naših šolja. Soja je puna različitih antikancerskih supstanci, tako da čak i povremeno konzumiranje ove namirnice deluje preventivno.

Štedite so

Izbegavajte prevelike količine soli. Natrijum iz kuhinjske soli se smatra jakim kancerogenom za želudac, naročito kada je udružen sa drugim kancerogenima, kao što su sok i dim od mesa sa roštilja i ražnja. Smatra se da je so štetna zato što nadražuje sluzokožu želuca, što izaziva najpre gastritis, zatim dovodi do nastanka prekanceroznih promena u ćelijama i pojačava dejstvo drugih kancerogena iz hrane. Izgleda da je so posebno štetna ako je istovremeno ishrana siromašna voćem, a posebno povrćem. Korisno je izbegavati viršle, šunku, suvu slaninu i ostale suhomesnate prerađevine. Smatra se da je svaka količina suhomesnatih proizvoda štetna, ali da je kritična 100 grama ovih proizvoda dnevno.