Cimet - lek i začin

Cimet je odlično sredstvo za normalizaciju šećera u krvi, sprečavanje šećerne bolesti, kao i za sprečavanje rasta krvnog pritiska - ističe portal Natural News.

Ovaj začin je od davnina bio poznat po svojim lekovitim svojstvima - u Bibliji se pominje da ga je Mojsije koristio u pomazanju. U antičko vreme se smatralo da cimet garantuje dug život i dobro zdravlje ljudima koji ga redovno koriste. Zato je često korišćen u različitim obredima i ritualima. Savremena medicina smatra da cimet utiče na kontrolu šećera u krvi, efikasno smanjuje upale, jača imunitet i neurološko zdravlje.

Korisna svojstva cimeta, prema nekim istraživačima, potiču od dve osnovne komponente - takozvanog cimet acetata i cimetovog alkohola. Ove supstance su jedinstvene, blokiraju delovanje zapaljenskih agenasa na ćelijsku membranu. Time smanjuju tegobe kod zapaljenjskih reumatskih i drugih bolesti. Antioksidansna svojsta cimeta sprečavaju formiranje slobodnih radikala - supstanci koje su glavna pretnja za formiranje gotovo svih oblika raka.

Veoma je interesantno da miris cimeta poboljšava funkciju mozga i povećava pamćenje za oko 25 do 40%. Delovanje je kratko od 10 minuta do 1 sat. Istraživači predlažu mirisanje cimeta pre važnih poslovnih sastanaka i ispita. Sličan efekat može da ima i cimet iz hrane, ali nema dovoljno istraživanja koja bi to potvrdila.

Imajte na umu da nekoliko studija ističe da se prodaju i suplemenati "sa cimetom" koji uopšte ne sadrže cimet ili sadreže termički ili hemijski izmenjen tako da gubi značajan deo svojih lekovitih svojstava.

Po materijalu Natural News