Indijski začini imaju antikancerska i antibakterijska svojstva

Indijski začini mogu da spreče neke oblike raka i snažno deluju protiv bakterija, čak i protiv otpornih na lečenje.
Lečenje raka često ima mnogo neželjenih efekata koja slabe imuni sistem bolesnika. Ovo može da dovde do sekundarnih infekcija opasnih po život. Takva je infekcija zlatnim stafilokokom otpornim na lekove.
 
Britanski mikrobiolozi BioMed Central-a istraživali su delovanje indijskih začina, koji se koriste u tradicionalnoj i narodnoj medicini, protiv bakterijskih i gljivičnih  infkcija i neočekivano otkrili da mogu sprečiti pojavu raka usta. U eksperimentu su učestvovali ispitanici koji su imali oslabljen imunitet sa znatnim sniženjem neutrofila u krvi. Utvrđeno je da snažna antibakterijska svojstva imaju divlje šparoge, ricinusovo ulje, kari, piskavica, kamilica...
 
Prema rečima stručnjaka, prirodni lekovi zauzimaju sve značajnije mesto u lečenju bolesti. Neki od navedenih začina i biljaka poseduju širok spektar antibakterijskog dejstva, pomažući u borbi protiv infekcija, uključujući Ešerihiju koli, Pseudomonas eruginoza, Zlatni stafilokok i gljivice Kandidu i Aspergilus. Naučnici veruju da indijski začini mogu biti alternativa antibioticima i sposobni su da ubiju čak i otporne vrste bakterija.