Namirnice koje mogu da snize apetit

Da bi smanjili apetit neki ljudi moraju da pribegnu različitim trikovima: od sumnjivih tableta do operacije. Međutim, dovoljno je samo da pogledaju u sadržaj frižidera i dodaju namirnice, koje snižavaju apetit, piše The Daily Mail.

Obratite pažnju na jabuke. Posle konzumiranja ovog voća počinje produkcija hormona GLP-1, koji šalje mozgu signal da je sit. Ako pojedete jabuku srednje veličine 15 minuta pre glavnog obroka, kasnije ćete konzumirati manje hrane.

Sličan efekat ima paprika. Dovoljno je da pojedete pola kafene kašičice ljute aleve paprike za vreme obroka da bi umanjili apetit. Tajna je u kapsaicinu, koji daje ljutinu paprici. On smanjuje osećaj gladi, daje energiju i povećava raspoloženje. Isto deluje sveža ljuta paprika i druga ljuta hrana.

Alge su univerzalna hrana koja vam omogućava dobru figuru. Holandski stručnjaci su otkrili: ako se alge stave u napitak apetit može da se smanji za 30%. Alge vam daju mogućnost da dugo budete siti. Kako se ispostavilo, dospevši u želudac one dobijaju konzistenciju gela, usporavaju pražnjenje želuca i simuliraju efekat čvrste hrane.

Odavno stručnjaci govore o pozitivnom efektu zelenog čaja. On sadrži katehine - supstance koje podstiču organizam da sagoreva više kalorija. Ako pijete 3 do 6 čaša zelenog čaja dnevno možete da povećate potrošnju energije do 40%. Osim toga, čaj sadrži više antioksidanasa koji deluju na hormon leptin, odgovoran za apetit.

Proteini koji se nalaze u jajima su visokovredni. Oni pomažu u kontroli apetita. Omlet od dva jaja za doručak pomaže da se u toku dana apsorbuje manje kalorija. U limunu se nalazi pektin - prirodna supstanca za želiranje. On apsorbuje masti i usporava varenje, pa se osećate sito i kada ste malo pojeli.

Američki stručnjaci su uvereni: limunska kiselina i pektin usporavaju resorpciju šećera posle konzumiranja hrane. Vitamin C takođe pomaže proizvodnju karnitina, koji povećava sagorevanje masti. Obična voda takođe, prirodno smanjuje apetit. Da bi postigli takav efekat popijte dve čaše vode pre obroka.

Izraelski naučnici savetuju da obratite pažnju na beli luk, zbog njegovog sastojka, alicina. On daje belom luku karakterističan miris. Za dijetu je važno to što stimulišući "centar za apetit" u mozgu snižava osećaj gladi. Takođe, dovodi do oslobađanja adrenalina, koji aktivira sagorevanje kalorija.

Po mišljenju skandinavskih stručnjaka začin cimet smanjuje izlučivanje inzulina. Poznato je da inzulin pretvara višak šećera u masti. Posebno je korisno da cimet upotrebite odmah nakon jela.

Za dobru liniju potreban je san. Idite rano na počinak. Osobe koje spavaju manje od osam sati imaju niži nivo hormona leptina i više masnih naslaga u organizmu.

Izvor