Đumbir smanjuje bol u mišićima

Nova istraživanja su pokazala da koren đumbira, narodni lek, korišćen u lečenju prehlade i bolesti organa za varenje, smanjuje bol u mišićima izazvanu vežbanjem.

Istraživači američkog Univerziteta Georgia su otkrili da svakodnevna konzumacija đumbira smanjuje bol i napetost u mišićima, koja se javlja nakon napornog treninga.

U eksperimentu je učestvovalo 34 i 40 volontera. Oni su svakodnevno koristili po dva grama sirovog ili termički obrađenog đumbira ili placebo terapiju. Nakon sedmodnevnog korišćenja đumbira ispitanici su radili vežbe za ruke sa tegovima kako bi se izazvala umerena mišićna bol. Istraživači su procenili stepen upale mišića pre i tri dana nakon vežbanja.

Istraživanje je pokazalo da je sedmodnevna konzumacija svežeg đumbira smanjila bol izazvanu treningom za 25%, a konzumacija termički obrađenog za 23%.

Stotinama godina se đumbir koristi za ublažavanje mučnine, smanjenje nadimanja u stomaku i lečenje prehlade. Ima podataka da đumbir u prahu ubija ćelije raka jajnika. Brojnim lekovitim svojstvima ovog začina pridružio se i uticaj na smanjenje bola u mišićima, koja se javlja kao najčešća komplikacija sportskih aktivnosti i rekreacije. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The Journal of Pain.