Ishrana žena koje imaju miom

Ako imate miome možete da im usporite rast i sprečite pojavu novih odgovarajućom ishranom i fizičkom aktivnošću.

Miom, benigni tumor materice, je estrogen-zavistan. To znači da hormon estrogen utiče na rast mioma. Estrogen se može smanjiti na prirodan način ishranom i fizičkom aktivnošću i time uticati na rast mioma.

Spasonosni uticaj fitoestrogena

U soji i nekim drugim namirnicama nalaze se takozvani fitoestrogeni. Oni se vezuju za receptore preko kojih deluje estrogen i tako sprečavaju njegov uticaj na rast mioma. Estrogen koji se nije vezao za receptore neutrališe se u jetri i izbacije preko bubrega i creva. To je takozvano antiestrogensko dejstvo fitoestrogena. 

Fitoestrogeni povoljno deluju kod žena u reproduktivnom periodu koje imaju višak estrogena. Interesantno je da povoljno deluju i kod žena sa normalnim nivoom estrogena u krvi, bez opasnosti po njihovo zdravlje. Nikakva neželjena dejstva se ne ispoljavaju, jer ulogu izbačenog estrogena preuzimaju fitoestrogeni koji nemaju uticaja na rast mioma.

Kod žena u postmenopauzi, zbog manjka estrogena, dolazi do smanjenja veličine mioma ili samo do prestanka rasta. U tom periodu se ne javljaju novi miomi. Ako ste u tim godinama ishrana bogata fitoestrogenima će vam smanjiti klimakterične tegobe, bez opasnosti da će fitoestrogeni, budući da su slični estrogenu, izazvati rast mioma.

Fitoestrogena najviše ima u soji i sojinim proizvodima, kao što su sojino zrno, sojino mleko, tofu, miso i tempeh. Ima ih takođe u pasulju, grašku i leći. Zato je potrebno da često jedete sve vrste mahunarki.

Pasulj, leća (sočivo), krompir, šargarepa i drugo korenasto povrće stimuliše organizam na proizvodnju hormona progesterona. On spečava dominaciju estrogena u organizmu, pa se smanjuje njegov uticaj na rast mioma. Soja i mahunarke predstavljaju najbolji izvor proteina.

Smanjite unos masnoća i mesa

Ishrana bogata mastima podiže nivo estrogena u krvi. U kombinaciji sa manjim unosom biljnih vlakana, koja smanjuju resorpciju masti, pospešuje rast mioma i drugih estrogen zavisnih tumora, kao što je rak dojke. Izbegavajte zasićene životinjske masti, kao što su mast, loj, masnoća u mesu, mleku i mlečnim prizvodima. Bolje je da koristite maslinovo ulje i riblje ulje tj. da jedete morske ribe.

Ako ste u mogućnosti jedite meso životinja kojima nisu davani hormon rasta i antibiotici, a stočna hrana nije sadržala pesticide. Ove supstance utiču na metabolizam ženskih polnih hormona (u jetri umesto eliminacije estrogena dolazi do njegovog vraćanja u krvotok). U koliko niste sigurni da su životinje prirodno gajene najbolje da ne jedete crveno meso (svinjsko, juneće, ovčije) i živinsko ili da njihovu upotrebu smanjite što više.

Mleko i mlečni proizvodi takođe sadrže ove štetne materije. Dobra zamena za mleko su sojno mleko i sojini proizvodi, sem soja sosa i sojinog ulja koji ne sadrže sojin protein. 

Proteine možete da obezbedite iz povrća i integralnih žitarica. Koristite proso, heljdu, zob i integralni pirinač. Ove žitarice treba da kuvate na laganoj vatri dok ne dobijete kremastu ukusnu masu. Pripremajte ih svakodnevno (kao vegetarijanci).

Čuvajte jetru

Metabolizam estrogena i njegova eliminacija iz organizma se ostvaruje preko jetre. Zato vam je u borbi protiv viška ovog hormona potrebna zdrava jetra. Nju ćete imati ako izbegavate sve ono što je oštećuje. To su pre svega alkohol, previše lekova, hrana sa aditivima, gotova jela, suhomesnati proizvodi i pržena hrana. 

Neutralisan estrogen se izbacuje preko bubrega i creva. Da bi se to normalno odvijalo neophodno je da unositite dovoljno tečnosti. Potrebno je osam čaša dnevno. U letnjim mesecima kada se pojačano znojimo unos je veći. 

Budite fizički aktivni

Redovna fizička aktivnost pomaže organizmu da se oslobodi viška estrogena. Sportiskinje imaju toliko nizak estrogen da ponekad gube menstruaciju. Vi, naravno, ne morate da se izlažete tolikim fizičkim naporima. Dovoljno je da se redovno bavite nekim sportom ili svakodnevno pešačite.

Za borbu protiv mioma:

  • Unositite što manje masti i mesa 
  • Jedite posebno dosta soje, pasulja, graška, leće, krompira, šargarepe i drugog korenastog povrća 
  • Konzumirajte što više biljnih vlakana
  • Pijte osam čaša vode dnevno (2 litra tečnosti) 
  • Izbegavajte alkohol (zdrava je jedna čaša vina ili jedna čašica žestokog pića dnevno) 
  • Što više smanjite korišćenje suhomesnatih proizvoda, gotovih jela i namirnica sa veštačkim bojama i aromama 
  • Budite fizički aktivni