Kako ukloniti zadah belog luka

SlikaBeli luk je narodni lek, čija su mnoga svojstva dobila naučnu potvrdu. Nakon njegovog korišćenja ostaje neprijatan zadah, koji može na efikasan način da se ukloni.

Američki naučnici tvrde da su pronašli način da ulone neprijatan miris belog luka. Onima koji žele da ga neutrališu savetuju da popiju čašu mleka. Eksperimentalno je pokazano da sirov i kuvan beli luk uz mlečne proizvode oslobađa manje sumpornih jedinjenja koja mu daju karakterističan miris i ukus.

Ključno sumporno jedinjenje, koje belom luku daje lekovita svojstva i karakteristični miris, alil metil sulfid, se ne razlaže prilikom varenja. Ovo jedinjenje se izlučuje iz organizma preko pljuvače i znoja. Zato se miris ne može ukloniti samo pranjem zuba.

Beli luk sadrži mnoge vitamine i minerale i zato je veoma koristan, ali miris se zadržava više časova, čak i dana nakon upotrebe. Autori studije su izjavili časopisu Food Science da se osveženje daha postiže dejstvom vode i masnoća na sluzokožu usta. Najbolje je zalogaj belog luka zaliti mlekom.

Na dobrovoljcima se pokazalo da što je mleko masnije to je jači efekat. Neutralizaciji mirisa belog luka doprinose i druge namirnice kao što su pečurke, bosiljak, peršun, nana i cimet. Deluju i žvakaće gume sa njihovim mirisom.

Izvor