Cimet pomaže kod gojaznosti i dijabetesa

Ekstrakt cimeta, Odavno je narodnoj medicini poznato lekovito svojstvo cimeta, posebno kod srčanih bolesti, upale mokraćnih puteva i lošeg varenja. Njegov uticaj na mršavljenje i regulaciju šećera u krvi doživeo je naučnu proveru.

Ekstrakt cimeta, rastvoren u vodi, zahvaljujući antioksidansima štiti organizam od dijabetesa, srčanih oboljenja i pomaže u mršavljenju, saopštili su američki naučnici Ministarstva poljoprivrede (USDA), Istraživačkog centra za probleme ljudske ishrane Beltsville. Istog su mišljenja i njihove francuske kolege sa Univerzitea Žozef Furije.

Takvi su rezultati dobijeni posle 12-tonedeljnog istraživanja na gojaznim dobrovoljcima, koji imaju poremećen nivo glukoze u krvi i inzulinsku rezistenciju. Ispitanici su dobijali po 250mg ekstrakta cimeta rastvorenog u vodi dva puta dnevno uz uobičajenu ishranu.

Analizom uzoraka krvi ustanovljeno je da je ekstrakt cimeta poboljšao dejstvo antioksidanasa za 13-23%. Povećanje nivoa antioksidanasa u krvi bilo je povezano sa sniženjem nivoa glukoze u krvi. Lekari su zaključili da korišćenje cimeta u ishrani moze znatno da umanji oksidativni stres i povoljno utiče na regulaciju glukoze, čime se poboljšava stanje dijabetičara i gojaznim osobama olakšava mršavljenje.