Surutka snižava krvni pritisak

SurutkaSurutka može znatno da snizi povišen krvni pritisak i da smanji rizik od moždanog udara.

Američki istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu su proučavali napitak koji je sadržao belančevinu surutke. Sigurni su da je taj napitak u stanju znatno da snizi arterijski krvni pritisak i da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

U surutki se nalazi velika količina vode, pa je sadržaj kalorija i masti vrlo mali. Sadrži veliku količinu kalcijuma, kalijuma, belančevina i vitamina B2, što pospešuje razgradnju masti. Osim toga ovi sastojci jačaju imunološki sistem.

Da bi proverili efikasnost napitka istraživači su okupili grupu volontera starosti od 18 do 26 godina. Konzumirali su svakodnevno određenu količinu surutke. Posle izvesnog vremena krvni pritisak se kod ispitanika snizio u proseku za 6mmHg. 

Istraživači ističu da surutka, jeftin i svima dostupan napitak, može za svega nedelju dana redovnog konzumiranja znatno da snizi krvni pritisak kod osoba koje imaju različite oblike hipertenzije. Kao lek bezbedna je za većinu ljudi jer ne snižava normalan i snižen krvni pritisak, već samo povišen. Osobe koje pate od niskog pritiska mogu da je konzumiraju bez ikakve opasnosti. Naglašavaju da protein surutke smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i za 35-40% smanjuje rizik od srčanog udara (infarkta miokarda). 

Savet: surutka može da se kupi u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Odnedavno postoji u prahu koji se zastvara vodom.

Izvor:

http://news.gradusnik.ru/news/Napitok-iz-molochnoi-syvorotki-s-belkom-ponizhaet-arterialnoe-davlenie/