Paprika je neophodna za zdrav život

lekovitost paprikePaprika jača imunitet, smanjuje rizik od raka, štiti od infekcija, deluje antidepresivno, poboljšava varenje hrane, podstiče apetit...

to je prirodni lek koji treba da koristimo svakodnevno, najviše u svežem obliku da bi što više iskoristili vitamin C, dok likopen, vitamin A i minerale možemo i iz kuvane - likopen se čak bolje resorbuje iz kuvanog jela koje ima malo kiseline, na primer od paradajza. 

Paprika povećava nivo "dobrog" HDL holesterola, smanjuje rizik od srčanih bolesti i bolesti krvnih sudova. Bogatim sadržajem antioksidanasa i vitamina C povoljno deluje kod angine pektoris, ateroskleroze i raka. Protiv raka deluju antioksidansi i druge fitomaterije sadržane u paprici. Poznato je delovanje paprike na rak dojke, prostate i leukemiju.

Ako imate bolesno srce i pod rizikom ste da dobijete infarkt prednost dajte ljutoj paprici. Ona smanjuje sposobnost krvi da formira ugruške, sprečava trombozu krvnih sudova i zapušenje srčanih arterija, te štiti od srčanog udara. Paprike, posebno crvene i narandžaste, su bogate kalijumom. Zbog toga deluju kao lek diuretik, povećavaju izlučivanje mokraće i snižavaju krvni pritisak. Ako posolite paprike anuliraćete ovo lekovito dejstvo.

Neophodna je za reproduktivno zdravlje muškaraca. Manjak vitamina C i još nekih antioksidanasa sadržanih u paprici može da dovede do steriliteta, a samo jedna i po crvena paprika dnevno može da vrati normalnu funkciju spermatozoida.

Odlična je kod prehlade, respiratornih infekcija, bronhitisa i astme. Ako ne možete da iskašljete gusti sekret iz pluća ili da ispraznite sinuse jedite ljutu papriku. Razvodniće gusti sekret i olakšati njegovu eliminaciju.

Ako želite da sačuvate vid, da izbegnete kataraktu i makularnu degeneraciju, bolesti koje nelečene mogu da dovedu do slepila, svakodnevno pojedite po jednu papriku.

Ljuta paprika ubrzava metabolizam. To je od neprocenjive vrednosti za osobe koje žele da smršaju, jer ljuti obrok sagoreva dodatnih 45 do 70 kalorija tokom tri sata nakon jela. Bilo koje da su boje, ljute ili slatke, sadrže malo kalorija pa se koriste u dijetalnim jelovnicima.

Kapsaicin sastojak ljutog povrća blokira prenos bola, tako da ljuta paprika deluje kao lek protiv reumatičnih i drugih bolova, zatim sprečava razmnožavanje pojedinih bakterija, pomaže kod zapaljenja srednjeg uga i respiratornih infekcija.