Prirodni doping

Betain, jedinjenje, koje može da se nađe u školjkama i cvekli poboljšava sportske perfomanse za 6%, ako se doda u sportske napitke.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of the International Society of Sports Nutricion, betain je prirodni doping, koji ne deluje slabije od sintetičkih.

Delovanje betaina je povezano sa sintezom kreatinina. Kako piše The Times of India, on daje više snage ako vam je potreban "rafal energije" - mnogo energije u kraćem vremenskom periodu. Suplementi sa betainom mogu znatno da poboljšaju sportske perfomanse, a teoretski i da pomognu ljudima koji imaju bolesti mišića.

Trenutno se betain koristi kao katalizator u testovima suplemenata koji štite jetru (hepatoprotektivi) i sredstava koja pomažu kod metaboličkih poremećaja. Testovi su sprovođeni i kod gojaznih ljudi i osoba obelelih od Alcharmerove bolesti. Međutim, postoji sumnja da betain povećava rizik od raka dojke.

Betain povećava vlažnost kože i često se dodaje kozmetičkim kremama. Daje trenutni efekat - poboljšava izgled kože. Sportisti ga koriste u obliku soka od cvekle i višnje.

Izvor