Spisak najboljih namirnica za oči

Naš vid se pobljšava ili slabi pod uticajem kombinacije različitih faktora, među kojima važno mesto zauzima ishrana. Pogledajte listu namirnica kojima možemo da utičemo na to kako vidimo.

Na vid utiče stepen naprezanja očiju, stres, hormonska ravnoteža i, naravno, ishrana. Trans masti, kancerogeni, i neki drugi elementi mogu da pogoršaju stanje naših očiju, ali postoje namirnice koje mogu da imaju suprotan efekat. Naučnici iz Velike Britanije su nedavno odlučili da naprave listu takvih namirnica nabrajajući ih prema stepenu efikasnosti. 

1.  Narandžasto ili crveno povrće

Ne treba misliti da je za oči dobra samo šargarepa. Da, ona sadrži beta-karoten, koji je glavna hranljiva materija za naše oči, ali treba napomenuti da je ista supstanca nađena u svakom povrću narandžaste i crvene boje (beta-karoten im daje boju). Dakle, ako vam je stalo do vida, onda takvo povrće treba da bude u izobilju u vašoj ishrani.

2.  Zeleno lisnato povrće

Njihova upotreba u mladosti neće Vam mnogo doprineti poboljšanju vida. Međutim, situacija se radikalno menja posle 60-te godine. Tada se znatno povećava rizik od makularne degeneracije i katarakte, a lutein najvažniji antioksidans zelenog lisnatog povrća može da Vas zaštiti od tih procesa.

3.  Jaja

Žumance je bogato luteinom i zeaksantinom - antioksidansima, koji sprečavaju starenje očiju i slabljenje vida. Za razliku od zelenog lisnatog povrća, veća upotreba jaja može da poboljša vid u mladosti, pogotovu oko mnogo vremena provodite pred kompjuterom, što redovno napreže oči (sindrom kompjuterskog vida).

4. Bobičavo voće

Skoro svo voće iz ove grupe je veoma korisno za oči. Tradicionalno, lekari izdvajaju borovnicu kao najkorisniju bobicu, ali u poslednje vreme stručnjaci smatraju da je najbolje da koristite širi spektar bobica - maline, kupine, jagode, aroniju, ribizle, trnjine... Tako će efekat da bude izraženiji i jači.

5.  Orašasti plodovi

Lešnici, kikiriki, orasi, bademi i drugi orašasti plodovi su bogati vitaminom E i čitavim nizom mikroelemenata, koji štite oči od naprezanja i doprinose njihovom boljem odmoru tokom noći. Odmor i oporavak su ključni za normalan vid, tako da orasi zauzimaju važno mesto u ishrani ljudi koji brinu o svom vidu.

Izvor