Pileća supa leči prehladu i grip

Uprkos mnogim otkrićima, koja u poslednjih nekoliko decenija poboljšava mehanizam borbe sa virusnim infekcijama, pileća supa ostaje najefikasniji prirodni lek koji ublažava tegobe i skraćuje trajanje gripa i prehlade.

Efikasnost pileće supe u lečenju gripa i prehlade potiče od karnozina, koji ima snažno imunostimulativno dejstvo, a ne može da se iskoristi iz neke druge hrane. Posebno pomaže imunitetu da se izbori sa infekcijom u ranoj fazi, piše The Daily Mail. Istina, za to je potrebno da se karnozin stalno nalazi u organizmu. 

U naučnim krugovima se po prvi put govorilo o lekovitosti pileće supe pre desetak godina. Tada je doktor Stefan Renard sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nebraski dokazao da pileća supa blokira kretanje neutrofila. To smanjuje simptome infekcije gornjih disajnih puteva.

Stručnjaci sa Univerziteta u Nebraski su ispitali uticaj pileće supe, hladne i tople vode na protok vazduha i sluzi u nosu volontera. Vruća tečnost je poboljšavala kretanje sluzi, čistila disajne puteve i ublažavala tegobe, ali nije dovodila do bržeg ozdravljenja. Vruća supa je imala isto dejstvo, ali je takođe uticala na zaštitne mehanizme respiratorne sluzokože. To je ne samo olakšavalo i smanjivalo simptome prehlade i gripa, kao što su kašalj, curenje iz nosa i bol u grlu, već je sprečavalo širenje infekcije i ubrzavalo izlečenje.

Karnozin stimuliše proizvodnju interferona, dok ostali kompleksni uticaj na imunitet nije u potpunosti ispitan. U nizu testova statistički je utvrđeno da ljudi koji često jedu pileću supu mnogo ređe oboljevaju u odnosu na one koji je jedu retko. Pri tome u upotrebi pileće supe kao leka nema nikakvih ograničenja - može da se koristi neprekidno.

Plus, mešavina povrća i piletine u supi pomaže uklanjanje upale. Poznato je da mnoge hranljive materije poboljšavaju funkcionisanje imuniteta. Organosulfidi (supstabce koje se nalaze u belom i crnom luku), zajedno sa vitaminom D stimulišu proizvodnju imunih ćelija, makrofaga. Dok vitamin C ispoljava uticaj na nivo neutrofila i interferona.

Vitamin A i karotenoidi kojih ima dosta u šargarepi doprinose proizvodnji antitela. Vitamin E i cink utiču na koncentraciju limfocita. Svi oni zajedno se lakše resorbuju iz supe. Masnoća iz supe povećava resorpciju vitamina D, K i E.

Izvor