Namirnice koje deluju kao aspirin

Aspirin u našoj hrani? Naravno. Određene namirnice, uglavnom voće, imaju dejstvo kao aspirin.

Dokaz: kada ljudi alergični na aspirin jedu takve namirnice, imaju reakcije slične onima kad uzmu aspirin. Zato alergolozi upozoravaju osobe osetljive na aspirin da izbegavaju namirnice bogate salicilatima, jer su oni sastojci aspirina. 

Sa druge strane, naučnici su zainteresovani za mogućnost da salicilati iz namirnica pruže nešto od zaštite kakvu nudi aspirin. Nova istraživanja pokazuju da redovne niske doze aspirina (pola tablete dnevno, možda i manje) pomažu u sprečavanju srčanih napada, šloga, čak i kancera debelog creva. Možda svakodnevne niske doze salicilata iz hrane takođe prekidaju neke od naših muka sa zdravljem. Ti prirodni lekovi mogli bi biti jedan od razloga što neke biljne namirnice štite od kardiovaskularnih bolesti i kancera, kažu stručnjaci.

Salicilati imaju antikoagulantno, antiinflamatorno i analgetsko dejstvo - sprečavaju koagulaciju krvi i trombozu, zapaljenje i ublažavaju bol. Oni takože mogu delovati na prostaglandine tako da usporavaju rast tumora.

Namirnice izuzetno bogate prirodnim aspirinom (salicilatima) su borovnice, trešnje, suve ribizle, kari, suve urme, kiseli krastavci, slatki koren, suve šljive i maline. Umerene količine salicilata sadrže bademi, jabuke (posebno sorta Greni Smit), pomorandže, paprike (slatke i ljute), urme, šljive, ananas i čaj. Uopšte, voće sadrži znatne količine salicilata, a povrće ne. Izgleda da se konzerviranjem i zagrevanjem koncentracija salicilata ne menja.