Lek iz bundeve za prostatu

Ako i vi imate uvećanu prostatu, što je problem oko polovine muškaraca iznad pedesete, seme bundeve može pomoći.

Prema Dr Džejmsu Djuku iz Ministarstva poljoprivrede SAD, pregršt semenki bundeve svakog dana popularan je je naroni lek za ovaj poremećaj u mnogim delovima sveta - posebno Bugarskoj, Turskoj i Ukrajini. To ima i naučnu osnovu. Semenke bundeve su bogate ominokiselinama alaninom i glicinom i glutaminskom kiselinom. U jednoj studiji na 45 muškaraca, ove aminokiseline u čistom obliku smanjivale su glavne simptome uvećane prostate. Na primer, smanjivale su ili potpuno isključivale potrebu noćnog mokrenja za 95%, hitnost mokrenja za 81% i učestalo mokrenje za 73%.

Interesantno je da pola šolje semenki bundeve sadrži pet puta više aminokiselina nego dnevna doza koja se pokazala efikasnom u ovoj studiji, kaže Dr Djuk. Prema tome, on računa da semenke bundeve mogu delovati isto tako dobro kao i čiste aminokiseline ili neki od lekova specifičnih za ovo oboljenje.

Ostali mogući lekovi za uvećanu prostatu (hipertrofiju prostate) su, prema Dr Djuku, seme krastavca, semenke lubenice, susam, semenke rogača, zrna soje, laneno seme, bademi, orasi, brazilski orah i kikiriki. Dr Djuk smatra da bi ove namirnice, zajedno sa semenkama bundeve, mogle da se koriste za spremanje mešavine slične puteru od kikirikija. Oko dve kašike ili 30 grama ove mešavine, obezbeđivale bi terapijske količine aminokiselina i drugih korisnih supstanci.

Izvor: Jean Carper, Food - Your miracle medicine