Enteropatski artritis

Enteropatski artritis je zapaljenje zglobova koje se javlja kod obolelih od zapaljenjskih crevnih bolesti - Ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti, kao i nakon operacija na crevima. Zapaljenje zglobova koje može da se javi kod drugih crevnih bolesti ne spada u enteropatski artritis.

Opširnije...

Ankilozirajući spondilitis

Ankilozirajući spondilitis je zapaljenjska reumatska bolest, nepoznatog uzroka koja pretežno kod mlađih muškaraca zahvata najpre sakroilijačne zglobove, a zatim se postepeno širi naviše na ostale delove kičme i na kraju u najtežim oblicima dovodi do okoštavanja cele kičme.

Opširnije...

Sjogrenov sindrom

Suva usta i oči mogu da budu simptomi autoimune reumatske bolesti - Sjogrenov sindrom, značajne zbog moguće zahvaćenosti više sistema što otežava postavljanje dijagnoze. 

Opširnije...

Spondiloartropatije

Spondiloartropatije su uglavnom bolesti mlađih muškaraca. Zahvataju kičmu, periferne zglobove, pripoje tetiva, ligamente... a mogu da budu udružene sa nekim bolestima očiju, kože, srca i pluća.

Opširnije...

Juvenilni idiopatski artritis (JIA)

Ako se vaše dete probudilo sa bolom u kolenu ili nekom drugom zglobu, koji je bio tako jak da prosto nije moglo da ustane, a primetili ste da je zglob otecen, mozda ste na početku borbe sa hroničnom dečijom reumatskom bolešću nepoznatog uzroka, koja ima mnogo lica. 

Opširnije...

Cervikalni sindrom - bol u vratu

Malo je ljudi koji nisu imali tokom života bol u vratu, praćen još nekom tegobom kao što je glavobolja, nesvestica, vrtoglavica, bolovi u ramenima, rukama... Ako se uzrok tegoba nalazi u promenama na vratnom delu kičme to je cervikalni sindrom.

Opširnije...

Mešovita bolest vezivnog tkiva

Mešovita bolest vezivnog tkiva (MBVT) sadrži simptome i znake nekoliko autoimunih bolesti i visok titar antitela na U1 ribonukleoprotein (U1 RNP). Postoji mešavina tegoba koje se sreću kod sistemskog eritemskog lupusa, sistemske skleroze, polimiozitisa i reumatoidnog artritisa.

 

Opširnije...