Zapaljenje uva: alergija na hranu?

Ako vaše odojče ili dete ima često zapaljenje uva, proverite prvo ishranu. Ma koliko izgledalo čudno, takve uporne infekcije uva su često izazvane alergijom na hranu.

Pitate se kako infekcija uva može da ima veze sa alergijom na hranu? Evo kako se to dešava. Alergija na hranu može da pokrene hronično zapaljenje i otok srednjeg uha, što dovodi do zastoja tečnosti u kojoj se razmnožvaju bakterije. Posledica je infekcija koja se naziva serozni otitis media. Ako se ne leči pravilno može da ošteti koštanje delove srednjeg uva i dovede do gubitka sluha ili nagluvosti.

Nova istraživanja pokazuju da većina hroničnih infekcija srednjeg uva kod male dece mogu biti izazvane pogrešnom ishranom. Alergolog-imunolog Dr Talal Nsuli i Dr Belanti sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Džordžtaun uradili su alergološke testove na hranu kod 104 deteta starosti od jedne do devet godina, koja su imala hronične infekcije srednjeg uha. Zaprepašćujućih 78% dece je pokazalo osetljivost na različite namrnice. Što je još važnije, infekcija uva je prestala u čitavih 86% dece koja su tokom šesnaest nedelja ibacila iz ishrane namirnice na koje su pokazivala osetljivost. Kod skoro svih se infekcija ponovo javila kada su počeli da se hrane kao ranije. Najčešći krivci su : mleko, pšenica, jaja, kikiriki i proizvodi od soje.

Prema Dr Nsulu većina te dece je obišla više specijalista i predložena im je hiruška ugradnja cevčice za drenažu srednjeg uha. Alergije obično nestaju nekoliko dana do nekoliko nedelja po prestanku konzumiranja namirnice, ali je potrebno nekoliko meseci da se infekcija sasvim smiri.

Ako vaše dete ima hroničnu infekciju uva, alergijski testovi na koži ili u krvi koje sprovodi stručni alergolog, kao i provokacija hranom, mogu ukazati na rešenje problema. Naročito obratite pažnju ako neko u vašoj familiji ima neku alergijsku bolest (astma, dermatitis, rinitis...)

Ako je alergija na hranu u osnovi zapaljenja koje se javlja kod vašeg deteta, uklanjanje namirnice iz njegove ishrane je najjednostavniji i najjeftiniji način da se izleči.

izvor: Jean Carper, Food - Your miracle medicine