Stolica kod beba

Izgled bebine stolice često brine roditelje. Po njemu procenjuju da li je beba gladna ili zdrava. Nekada je zaključak tačan, a nekada bezrazložno brinu. 

Prva bebina stolica (mekonijum) se javlja prvog ili drugog dana života, zelenkaste je boje, tečna i lepljiva. Boja se zatim menja u smeđu ili žutu. Broj i izgled stolica normalno varira i jednim delom zavisi od načina ishrane bebe. 

Stolica kod dojene bebe

Većina dojenih beba u prvim nedeljama života ima česte stolice. Neke bebe čim počnu da sisaju dobiju stolicu, druge odmah nakon podoja. Nezgodno je kod beba koje počnu da se napinju na početku obroka, nemaju stolicu, ali refleksno nastavljaju da se napinju, što ih ometa u sisanju. U tom slučaju treba sačekati petnaestak minuta da se creva smite, pa ponovo pokušati sa hranjenjem.

Stolica dojene bebe je najčešće svetložuta, vodenasta, žitka ili zrnasta, nikada nije suviše čvrsta. Između prvog i trećeg meseca broj stolica se smanjuje. Neke bebe imaju jednu ili dve stolice dnevno, a neke jednu stolicu u dva-tri dana. Neki roditelji smatraju da beba mora da ima svakodnevno stolicu, pa brinu bez razloga.

Neke dojene bebe sa neredovnim pražnjenjem creva na dva do tri dana pre toga se jako napinju. Stolica i pored retkog pražnjenja nije tvrda. Verovatno je tečna tako da ne vrši dovoljan pritisak na čmar da bi beba mogla da se pokaki. Takvim bebama pomaže sok od suvih šljiva (bez obzira što nemaju zatvor). Ne treba ih navikavati na čepiče.

Stolica kod beba hranjenih formulom

Bebe hranjene formulom u početku imaju jednu do šest stolica dnevno, a kasnije se broj smanjuje na jednu do dve. Obično su žitke, bledožute ili mrkožute boje. Nekada stolica predstavlja mešavinu žitkog i zrnastog dela. Ako beba dobro napreduje, normalno je raspoložena i zdrava broj stolica nije važan.

Roditelji se obično zabrinu ako je stolica zelenkasta. Takva stolica je obično zrnasto-tečna i normalno se javlja kod nekih beba u prvim mesecima života. 

Zelena stolica

Postoji mišljenje da je beba gladna ako ima zelenu stolicu. To nije tačno. Zelena stolica se može javiti kod zdravih beba bilo da su dojene ili hranjene formulom. Ako je stolica konstantno zelena, a beba lepo napreduje, nema razloga da brinete. Stajanjem stolica dobija zelenu ili smeđu boju, što nema nikakav značaj.

Od same boje stolice i njenog broja važnija je promena njenog izgleda i konzistencije. Ako je stolica bila žitka pa zatim postala zrnasta, tečnija i učestalija to može ukazivati na poremećaj varenja i blagu crevnu infekciju. Ako se stolica promeni, pa postane izrazito tečna, vrlo česta, zelenkasta sa promenjenim mirisom to je sigurno crevna infekcija i potrebno je javiti se pedijatru. Znači promena u broju i konzistenciji stolice je važnija od promene boje.

Sluz u stolici

Sluz u stolici ukazuje da su creva nadražena. To se obično javlja kod proliva. Kod prehlađenih beba sluz se sliva odozgo iz nosa, ždrela i bronhija. Kod nekih zdravih beba u prvim nedeljama života se stvara dosta sluzi, koja se izbacuje preko stolice.

Nesvarena hrana

Pri uvođenju novog povrća mogu da se jave nesvareni komadići u stolici. To nije zabrinjavajuće. Beba će se naviknuti na novu hranu i počeće lepo da je vari. Međutim, ako se u stolici javi sluz i ona postane tečnija to znači da došlo da nadražaja creva. Sledeći put dajte bebi mnogo manju količinu povrća. Od cvekle stolica može da postane crvena. To nije krv.

Krv u stolici

Mali tragovi krvi preko čvrste stolice ukazuju na postojanje ranice na čmaru (fisura). To nije zabrinjavajuće, ali je potreban pregled lekara i lečenje zatvora.

Velika količina krvi u stolici zahteva hitan odlazak u bolnicu. Može se javiti kod jakog proliva ili tzv. zavezanih creva. Stanje je, na sreću retko.

Literatura: Dr. Spock's Baby and Child Care /Benjamin Spock and Stiven J Parker