Varikokela - varicocele

Varikokela, proširene vene koje odvode krv iz testisa, mogu biti uzrok neplodnosti, bolova i nelagodnosti, nekada psihičkih tegoba i poremećaja potencije.

Šta je varikokela? 

Varikokela predstavlja preterano razvijene, umnožene, proširene, vijugave vene spleta koji odvodi krv iz testisa (pampiniformni pleksus). Nekada je proširenje diskretno tako da se napipa samo pri napinjanju ili nošenju teških predmeta. Kod srednje izražene varikokele krvni sudovi se pipaju u mošnicama kao izvijugani kanap. Ako su dosta izražene mogu se videti kroz kožu skrotuma (mošnica) ili se uočavaju izražene vene na samoj koži mošnica.   

Iz anatomskih razloga, varikokela se po pravilu javlja sa leve strane (leva vena spermatika se uliva u bubrežnu venu pod pravim uglom, što otežava oticanje krvi, dok se desna uliva koso u venu kavu, tako da nema otpora oticanju krvi). Može da se javi obostrano i tada je najčešće posledica povećanog pritiska na vene, obično zbog postojanja tumora bubrega. 

Uzrok varikokele 

Varikokela nastaje kod jako mladih ili sredovečnih muškaraca bez nekog posebnog razloga, pri čemu mogu imati uticaja anatomski činioci, slabost venskog zida, slabost trbušnih mišića, dugotrajno stajanje i naprezanje. Ako varikokela nastane naglo može biti posledica povećanja pritiska u retroperitonealnom prostoru (prostor iza trbušne maramice gde se nalaze bubrezi). Najčešće je posledica tumora bubrega.  

Tegobe 

Varikokela često ne daje nikakve tegobe i otkrije se slučajno pri traženju uzroka muške neplodnosti. Drugi se pak muškarci žale na osećaj bola, težine ili prepunjenosti u mošnicama. Tegobe su posebno izražene prilikom hoda i rada. Nekada je varikokela uzrok jačeg bola u testisu i preponama ili poremećaja potencije. Koža mošnica se pojačano znoji i na njoj se mogu javiti crvenilo i ojedi. 

Dijagnoza 

Najčešće je za dijagnozu dovoljno pipanje proširenih vena u mošnicama dok pacijen stoji. Kada legne proširene vene se ne mogu napipati. Kod jako izražene varikokele proširene vene se vide golim okom. Dijagnoza se može potvrditi kolor-Doppler ultrazvukom koji prikazuje protok krvi kroz vene, ali i običnim ultrazvukom. Smatra se da je varikokela izražena ako je prečnik vena 3mm ili više. 

Varikokela i neplodnost 

Postoji veza između varikokele i neplodnosti, ali se ne može potvrditi direktan uticaj. Neki muškarci sa velikom varikokelom imaju normalnu plodnost, dok drugi sa malom imaju loš spermogram i smanjenu oplodnu moć. Varikokela se češće sreće kod neplodnih muškaraca (40%) dok u opštoj populaciji svega 10 do 20% muškaraca ima varikokelu. Nezna se tačan mehanizam štetnog delovanja varikokele na kvalitet sperme. Postoji pretpostavka da je to posledica negativnog uticaja povišene temperature u mošnicama, povećanog pritiska na testise ili delovanja toksina. Nijedna od pretpostavki nije potvrđena. Moguće je da sve ovo zajedno utiče loše na produkciju spermatozoida.  

Varikokela može dovesti do atrofije testisa. Takav testis se smanjuje i gubi svoju funkciju koja se sastoji u produkciji hormona testosterona i proizvodnji spermatozoida. Atrofični testis je kraći od 4cm i ima manju zapreminu od 20ml. 

Nakoh hiruškog odstranjenja varikokele kod većine muškaraca popravlja se spermogram (60 do 70%), a njih 40 do 50% ostvari oplodnju prirodnim putem. Spermogram treba kontrolisati tri-četiri meseci nakon operacije, jer je za proizvodnju spermatozoida potrebno 72 dana. 

Lečenje 

Kod većine pacijenata nije potrebno nikakvo lečenje. Ako su tegobe blage mogu se uklonitii nošenjem steznika ili podupirača (suspenzorijum) i izbegavanjem dugotrajnog stajanja i napornog rada. 

Hiruška intervencija je neophodna ako postoji jak bol u testisu, koji se ne može ukloniti suspenzorijumom, ako postoji poremećaj spermograma ili ako nastaje atrofija testisa. Obavezno se sprovodi kod neplodnih muškaraca. Iako je oplodnja moguća sa samo jednim spermatozoidom koji se ubacuje u jajnu ćeliju (metoda ICSI-intracitoplazmatic sperm injection), mnogo je jednostavnije operisati varikokelu. Time se ujedno omogućuje oplodnja i uklanjaju tegobe. 

Koriste se različite hiruške tehnike, ali u suštini opercija je laka. Nakon nje čovek se može vratiti poslu već za nekoliko dana. Par dana nakon operacije ishrana je laganija, tečna i kašasta i postepeno se prelazi na čvrstu hranu. Potrebno je suzdržavanje od seksualnih odnosa najmanje sedam dana. Bavljenje sportom i teži rad nije dozvoljen dve do tri nedelje, a zatim se fizička aktivnostpostepeno pojačava. 

Komplikacije nakon operacije su retke i blage. Može se javiti blag bol, osećaj težine, modrica i crvenilo reza. Veoma retko dolazi do infekcije rane. U tom slučaju se javlja povišena temperatura, otok, jače crvenilo, bol i osećaj toplote na mestu reza uz pojavu iscedka. To se sanira antibioticima. Veoma retko (2-5% operisanih) nakon operacije može doći do nakupljanja tečnosti između omotača testisa (pojava hidrokele) ili do nakupljanja krvi ispod kože (hematom) što se ispoljava bolom, otokom i promenom boje kože. Nakon operacije varikokela se može ponovo javiti (10%).