Policistični jajnici - PCOS

Poslicistični jajnici se ispoljavaju brojnim simtomima, koji su posledica hormonske netravnoteže koja uključuje i porast nivoa muških polnih hormona. Ime PCOS (PoliCystic Ovarial Syndrome) potiče od  izgleda jajnika - brojne cicte.

Uzrok bolesti

Uzrok ove bolesti nije u potpunosti jasan, ali se znaju hormonski i metabolički poremećaji ovog sindroma. Može se javiti već sa prvom menstruacijom ili kasnije. Relativno je česta bolest, jer boluje 6 do 10% žena u generativnom periodu.

Tegobe

Sindrom policističkij jajnika se može ispoljiti brojnim tegobama, pri čemu nisu kod svih bolesnica podjednako izražene. Neke se žene jave lekaru zbog nemogućnosti da zatrudne, druge iz estetskih razloga gde dominiraju pojačana dlakavost, akne, masna koža i kosa ili opadanje kose. 

Najčešći simptomi PCOS-a nastaju zbog neravnoteže hormona i povišenih vrednosti muških polnih hormona: akne, pojačana dlakavost (hirzutizam), opadanje kose, seboreja (masna koža i kosa), neplodnost, neredovna menstruacija sa produženim ciklusima (oligomenoreja) ili izostankom menstruacije (amenoreja), ponavljani spontani pobačaji, gojaznost. 

Dijagnoza

Najednostavnije je dijagnostikovati PCOS ultrazvučnim pregledom, najčešće transvaginalnom sondom, pri čemu se uočava da su jajnici policistični. Veći su od normalnih do tri puta, stroma (unutrašnji deo jajnika) je zadebljana sa dosta malihi folikula (sitne ciste). Brojni folikuli liče na perlice i razlikuju se od mnogo većih tumorskih cista jajnika. Ti folikuli se razvijaju do nekle, ali zbog hormonskog poremećaja ne pucaju i ne oslobađaju jajnu ćeliju tj. nema ovulacije. Izostanak ovulacije je uzrok čestog steriliteta kod žena sa PCOS. Osim ultrazvuka, koriste se i hormonske i metaboličke analize, merenje protoka krvi kroz jajnike (color Doppler), gestagenski test. 

Postoje stanja koja su u visokom stepenu posledica hormonskog poremećaja kod PCOS. Tako PCOS ima 90 % žena s pojačanom dlakavošću (hirzutizam), 87 % žena s produženim menstruacionim ciklusom (oligomenoreja), 85% žena sa aknama, 75% žena s izostankom ovulacije i 30 do 40% žena s izostankom menstruacije (amenoreja). 

Zbog metaboličkih poremećaja treba odrediti nivo glukoze, holesterola i triglicerida u krvi, zatim test opterećenja glukozom (OGTT), analiza inzulina, izmeriti količinu i raspored masnog tkiva, obim struka, krvni pritisak i druge analize u zavisnosti od prisutnih tegoba.

Lečenje

Lečenje u mnogome zavisi od glavnih tegoba bolesnice. Kod gojaznih žena sa policističnim jajnicima smanjenje telesne za samo 5% može ponovo uspostaviti ovulaciju. Normalizacija telesne težine smanjuje rizik za nastanak metaboličkog sindroma. 

Neplodnost (sterilitet) žena sa policističnim jajnicima je posledica izostanka ovulacije (anovulatorni ciklusi). Tada se vrši stimulacija i indukcija ovulacije (najčešće uz istovremenu inhibiciju aktivnosti hipofize), što uz ciljani polni odnos u vreme ovulacije dovodi do trudnoće. Ona sama po sebi vrlo povoljno deluje na PCOS. Kod žena kojima menstruacija izostaje mesecima (amenoreja) se primenjuje gestagenska terapija ili oralna kontracepcija. 

Seboreja, akne i opadanje kose su posledica viška testosterona, pa se kod tih žena koriste antiandrogeni lijekovi. Najčešće se koristi lek ciproteronacetat (Diane 35; Androcur) ili klormadinonacetat (Belara, Neo-Eunomin) i dienogest (Valette), koji imanju manji stepen antiandrogenog dejstva. 

Kod bolesnica sa povišenom glukozom koristi se metformin (Glukophage), statini kod povisenog holesterola i triglicerida. Ako dođe do poremećaja rada štitne žlezde takođe se sprovdi hormonsko lečenje. Osim lekova neophodno je smanjenje telesne težine, pojačana fizička aktivnost, prestanak pušenja i konzumiranje alkohola. 

Kada ne mogu povoljni rezultati da se postignu lekovima, pribegava se hiruškom lečenju, koje se sastoji u klinastoj resekciji jajnika ili laparoskopskom drilingu jajnika. Suština tih intervencija je smanjenje veličine jajnika. Na taj način može trajno da se reši hormonski poremećaj i normalizuje nivo muških hormona. Izuzetno retko kao komplikacija operacije može da se javi amenoreja.