Seboreja - masna koža i kosa

 

Seboreja je povećano lučenje loja (sebum), što se ispoljava pojačanim mašćenjem kože i kose. Najizraženija je u predelima bogatim lojnim žlezdama. Koža je izrazito masna na licu u predelu obrva, korena nosa, između nosa i obraza i na bradi, zatim između lopatica i ispred grudne kosti. Takođe je uzrok brzog mašćenja kose i to najviše na spoju lica i vlasišta.

 

Uzrok

 

Seboreja počinje u pubertetu, kada pod dejstvom androgenih hormona dolazi do funkcionisanja lojnih žlezda. Posledica je pojačane osetljivosti lojnih žlezda na androgen. Uzrok te preosetljivosti, koja se češće javlja kod muškaraca, nije poznat.

 

Izgled

 

Zbog pojačanog izlučivanja loja koža postaje masna i sjajna, otvori izvodnih kanala žlazda prošireni. Kosa se pojačano masti i javljaju se lepljive žućkaste naslage. Seboreja je često udružena sa pojačanim lučenjem znoja (hiperhidroza) i sa opadanjem kose (androgena alopecija). Međutim, ona nije odgovorna za opadanje kose.

 

Seboreja predstavlja pogodno tlo za razvoj bakterija i gljivica. Ukoliko se ne ostvari paravilna nega kože i kose, može doći do seboroičnog dermatitisa, akni i rozacee.

 

Lečenje

 

Lečenje seboreje se ostvaruje pravilnom negom. Koriste se mleko za čišćenje kože ili blagi sapun. Veoma je bitno da se nakon pranja koža obilno ispere mlakom vodom. Hladna voda pojačava lučenje loja.

 

Problem masne kose se takođe rešava pravilnom negom. Koliko će često da se pere kosa zavisi od brzine i količine izlučenog loja. Što se češće kosa pere, to šampon treba da bude blaži. U protivnom se oštećuje zaštitni omotač (hidrolipidni), koji reguliše vlažnost kože.

Slični sadržaji