Spavanje beba

Prvi problem u vezi spavanja, s kojim se suočavaju mnogi roditelji je kada njihova beba zameni noć za dan. Beba danju više spava, a noću je budna i lepo se zabavlja. Ovo nije uopšte čudno. U materici je beba bila stalno u mraku i nije imala šansu da se adaptira na ciklus dana i noći. Njoj je svejedno da li je dan ili noć sve dok je sita, suva, u toplom i još je maze.

Danju se mnogo igrajte sa bebom, budite je da biste je nahranili u uobičajeno vreme. Noću je sasvim druga priča. Ako je hranite činite to brzo i efikasno i ne igrajte se sa njom. Govorite tišim glasom, nego danju. Nikada bebu ne budite noću zbog jela. Činite to samo ako je neophodno iz medicinskih razloga. Beba će brzo ukapirati da je noć mirna, dosadna i stvorena za spavanje, a dan je vreme za igru. Ubrzo će danju više biti budna, a noću više spavati.

Spavanje je jedan uredan proces. Svakih sat i po, kod novorođenčeta samo sat, san predvidljivo prelazi iz lakog (REM-faza) u dubok san (koji ima četiri zasebne faze). Odrasli se tada malo razbude, promeškolje i nastave da spavaju. Slično je i sa bebama. Neke bebe tada zaplaču ili se malo trgnu iz sna i to se ponavlja svakih sat ili dva. To su trenuci kada prelazi u aktivan, lak san. Neki roditelji misle da je bebu nešto zabolelo i uzimaju je u ruke da bi je umirili. Nema potrebe da se to radi, beba je sasvim u redu. Treba je pustiti da se sama uspava. U protivnom rizikujete da beba navikne da morate da je ljuljate i uspavljujete noću. Možda vam to u početku neće biti teško, ali dok se okrenete, već ćete videti sebe kako provodite besane noći.

Koliko beba treba da spava?

Roditelji često brinu da li njihova beba dovoljno spava. Na to pitanje zna odgovor samo beba. Neke bebe spavaju veći deo dana, dok je drugima potrebno mnogo manje sna. Prosečno novorođenče spava šesnaet časova dnevno. Šestomesečne bebe spavaju oko četrnaest, a dvanaestomesečne oko trinaest sati dnevno. Beba koja malo spava obično nema probleme, ali ih zato imaju roditelji, kojima ne ostaje dovoljno vremena za ostale poslove. Ako je beba budna veći deo noći, problem je još veći. Međutim, ako beba dobro jede i napreduje, svakodnevno se iznosi na svež vazduh i spava u prohladnoj sobi, budite sigurni da ona spava baš onoliko koliko joj treba.

Što je starija, beba spava sve manje. Najčešće u kasno poslepodne bude duže budna. Svaka beba razvija svoj ritam spavanja i budnog stanja i u toku dana obično bude budna u otprilike isto vreme. Krajem prve godine većina beba preko dana spava dva puta, a između godinu i po i dve počinje da spava samo jednom. Kasnije se dnevno spavanje ili dremanje sve više skraćuje, dok dužina noćnog sna ostaje uglavnom ista.

Uspavljivanje bebe

Neke bebe odmah posle obroka spavaju, dok su druge budne i druzeljubive. Vi mozete da podstičete onakvo ponašanje koje vama više odgovara. Za bebe je mnogo bolje da se navikavaju na spavanje u svom krevetiću, ako ne ranije, a ono posle trećeg meseca kad prestanu grčevi. Ako se beba navikne da se uspavljuje u vašem naručju, tražiće to mesecima, pa i godinama i odbijaće da se uspava na drugi način. To će zahtevati i ako se probudi u sred noći. U redu je ako to odgovara i bebi i roditeljima. Međutim, za roditelje je to obično postaje previše naporno. Zato je bolje i ne počinjati sa tim.

Nije humano ostavljavi novorođenče, koje ima grčeve da plače samo u krevetu. Treba ga uzeti i priviti na grudi da mu se stomačić ugreje. Međutim, već posle tri ili četiri meseca stavljajte bebu u krevet dok je budna, ne čekajuči prvo da vam se uspava u rukama (neki smatraju da učenje bebe dobrim navikama u vezi spavanja treba početi ranije, već sa dva meseca). Najbolje je bebu staviti u krevet kad je malo pospana, ali ipak budna. Na taj način će ona shvatiti da krevet služi za spavanje. Naučiće da se sama uspavljuje, a vama će biti drago, što će kasnije kad se bude budila noću nastaviti da spava ne zahtevajući da je dižete iz kreveta i ljuljate.

Kada stavljate bebu u krevetić, pričajte joj nešto tihim glasom ili pevajte. Nije važno šta, bebi je bitno da čuje mamin glas. To će kasnije prerasti u pričanje priče za laku noć ili pevanje uspavanke. Bebi i deci je bitno postojanje rituala pre spavanja. Ta predvidljivost je važna za malo dete, predstavlja mu utehu. Deca vole da znaju šta sledi i neće im biti teško da se sama uspavaju, kada se iz večeri u veče ponavljaju iste stvari.

Bebe se veoma lako naviknu na uobičajene kućne zvukove. Zato ne treba da šapućete kad spava. Međutim, ako od početka naviknete bebu da spava u tišini, ona će se redovno buditi pri svakom šumu. Izuzetno su retka novorođenčad, koja su osetljiva na bilo kakve zvuke i mogu da spavaju samo u potpunoij tišini.

Na leđima ili stomaku?

Dosta se raspravljalo o tome da li deca trebaju da spavaju na leđima ili stomaku. Sada se ističe da novorođenčad treba stavljati da spavaju na leđima. Postoje brojne studije koje ističu da je rizik od sindroma iznenadnog gušenja i smrti novorođenčeta najmanji  ako beba spava na leđima. Izgleda da je to najbezbednije za novorođenče. Iste studije ističu da i spavanje na boku nije bezbedno kao spavanje na leđima. Zato od početka stavljajte bebu da spava u tom položaju.

Jutarnje buđenje bebe

Sredinom prve godine većina beba prestaje da se budi u cik zore. Roditelji koji osluškuju svoju bebu dok spava i ustaju čim osete da se ona probudila, neće joj  dati šansu da ponovo zaspi. Dete koje je naviklo da ima društvo čim otvori oči neće se toga odreći. Zato ako ne želite da ustajete sa petlovima, znajte da se deca lako naviknu na to da ujutru duže spavaju i da ne plaču čim se probude.

Beba u roditeljskom krevetu

U nekim kulturama je spavanje dece sa roditeljima, čak i u njihovom krevetu, sasvim uobičajeno. U drugim se deca od samog rođenja stavljaju u zasebnu sobu. To je sasvim u redu ako su roditelji dovoljno blizu da čuju bebu ili imaju bebi interfon. Ako planirate da bebin krevetac u početku bude u vašoj sobi, a da ga kasnije prebacite u dečju sobu, bilo bi to najbolje posle dva ili tri meseca. To je uzrast kada većina beba počinje da spava bez buđenja veći deo noći i nije im potrebno tako puno brige kao do tada. Ne učinite li to do šest meseci, beba će se plašiti da spava na drugom mestu. Ako smatrate da beba treba da spava u vašoj sobi, to je sasvim u redu.