Pobedite kamen u žučnoj kesi

Kamen u žučnoj (cholelitiasis) kesi je veoma često oboljenje, naročito u zemljama sa višim standardom. Mnogo je češće kod žena, nego muškaraca, češće kod gojaznih i dijabetičara. Veći deo vremena kamenčići miruju, ne izazivaju tegobe i otkriju se slučajno pri ultrazvučnom pregledu trbuha. Ali kada se pokrenu i zaglave u kanalu žučne kese dovode do jakog bola.

Bol se javlja ispod desnog rebarnog luka, širi se u leđa, desnu lopaticu, a često i u desno rame. Nekada se širi ka grudima, pa liči na bol kod infarkta. Žučni napad (bilijarna kolika, biliary colic) traje od nekoliko minuta do više časova. Nekada je bol praćen mukom i povraćanjem koje ne donosi olakšanje. Žučni kamenci su najčešće sastavljeni od holesterola, znatno ređe od bilirubina. Kalcijum se često nataloži preko tog holesterolskog ili bilirubinskog jezgra. 

Mehanizam nastanka kamena nije potpuno razjašnjen. Zna se da je posledica delovanja više faktora, posebno poremećaja odnosa između žučnih soli, holesterola i fosfolipida u žuči. Nasledna predispozicija je bitna pa su neki ljudi jednostavno skloni stvaranju kamenaca.

Uticaj hrane na kamen

Hrana utiče na taj način što povećava ili smanjuje zasićenost žuči holesterolom, a to je bitan činilac u nastajanju kamena. Neke namirnice utiču na rastvaranje holesterola, čineći ga manje opasnim. Druge pak utiču na kontrakciju žune kese, koja izbacuje kamenje u kanal i izaziva bolove.

Ishrana sa malo dijetnih vlakana i mnogo šećera doprinosi nastanku kamena. Vlakna u crevima smanjuju resorpciju masti iz hrane i na taj način posredno smanjuju rizik od nastanka kamena. Uz ishranu sa malo dijetnih vlakana, a dosta šećera holesterol u žuči naglo skače. Zato osobe koje su sklone stvaranju kamenaca u svojoj ishrani treba da imaju malo šećera, a više integralnih žitarica, voća i povrća.

Dugi periodi bez hrane stvaraju uslove za nastanak kamena u žučnoj kesi. Bez stimulacije koju vrši hrana, ne stvara se dovoljno razblažujućih žučnih kiselina koje održavaju holesterol u razblaženom stanju, kada nije sposoban da stvara kamen. Zato je štetno preskakati obroke, posebno doručak.

Višak kilograma

Višak kilograma predstavlja rizik za nastanak kamena u žuči, posebno kod sredovečnih žena. Višak od svega četiri – pet kilograma, znatno povećava rizik. Smatra se da višak masti dovodi do većeg izlučivanja holesterola u žučnu kesu, gde se on zgusne formirajući jezgro budućeg kamena.Višak triglicerida u krvi, a manjak HDL holesterola povećava sklonost stvaranju kamena u žučnoj kesi.

Mršavljenje na brzinu je opasno

Naglo mršavljenje je siguran način da se dobije kamen. Ako se drži jako restriktivna dijeta sa minimalnim unosom masti (ispod800cal) žučna kesa se ne stimuliše dovoljno na kontrakciju i izbacivanje žuči. Žuč zaostaje u njoj i pokreće stvaranje kamena. Što je čovek deblji i brže mršavi veći je rizik. Mršavljenje brže od pola do jednog kilograma nedeljno predstavlja veliki rizik. Rizik će se značajno smanjiti ako se u toku mršavljenja unese jednom dnevno 10g masnoće. Veoma je korisno da to bude maslinovo ulje, jer je poznato da mediteranci koji jedu dosta masno, ali masnoće uglavnom potiču od maslinovog ulja i morske ribe, retko imaju kamen u žuči. Svakodnevno dve kašike maslinovog ulja u jednom obroku dovode do toga da se žučna kesa bar jednom dnevno isprazni i tako smanji šansa za nastanak kamena.

Uloga masti

Konzumiranje veće količine zasićenih masti i holesterola može pospešiti stvaranje kamena. Nisu sve masnoće iste. Unošenje veće količine maslinovog ulja sprečava stvaranje kamena. Unošenje velike količine masti može dovesti do gojaznosti tako da se povećava sklonost ka stvaranju kamena. Međutim, kada se već stvorio kamen nije sigurno da smanjenje konzumacije masnoće pomaže u sprečavanju žučnih kolika. Ranije se smatralo da obroci bogati mastima podstiču lučenje hormona holecistokina, koji navodi žučnu kesu na kontrakciju i izaliva bol. Po nekim novijim istraživanjima podjednako često i nemasni obrok izaziva bolove. Ishrana sa manje masti, čak i ako ne sprečava žučni napad, dobra je za zdravlje uopšte.

Kafa - krivac za bol

Kafa može da podstakne žučnu kesu na kontrakciju i dovede do napada. Bez obzira da li je sa kofeinom ili bez njega, kafa često dovodi do pojave bola, tako da se predpostavlja da kofein nije krivac. Ta nepoznata supstanca iz kafe dovodi do porasta nivoa holecistokina i preko njega utiče na žučnu kesu. Korisno bi bilo da osobe sa kamenom u žuči izbegavaju sve vrste kafe.

Više povrća

Žene vegetarijanci bez obzira na godine i telesnu težinu mnogo ređe imaju kamen u žuči od žena koje jedu meso. Nezna se pravi uzrok. U svakom slučaju neki sastojak povrća sprečava nastanak kamena i proređuje žučne napade. Biljna vlakna koja se nalaze u povrću u svakom slučaju deluju protiv kamena, ali ima i drugih sastojaka koji deluju povoljno. Neki istraživači smatraju da je u pitanju biljni protein. Na primer sojin protein (soy protein) smanjuje zasićenje žuči holesterolom i na taj način smanjuje rizik pojave kamena. Žučne napade sprečavaju jezgrasto voće, pasulj, sočivo, grašak, a posebno narandža. Po nekim studijama hrana koja sadrži dosta magnezijuma sprečava nastanak kamena u žuči. Dobri izvori magnezijuma su tamnozeleno lisnato povrće, celovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, semenke i mleko.

Malo alkohola

Male količine alkohola povećavaju rastvorljivost holesterola, pa se smanjuje verovatnoća nastanka kamena. Dovoljno je da se konzumira pola čaše vina ili piva na dan ili samo trećina čašice žestokog pića dnevno. Uzimanje veće količine alkohola ne povećava zaštitu.