Koža beba

Na rođenju koža beba je prekrivena žućkasto-masnim premazom koji se naziva sirasti maz (vernix caseosa). On nastaje pod dejstvom placentarnih hormona i služi kao zaštita kože od tečnosti u kojoj se nalazila beba. Ima ga više kod ranije rođenih beba, dok se kod rođenih na vreme javlja samo na pregibima. Vernix caeosa se odstranjuje kupanjem nakon rođenja.

Kod prenesene dece, koža je suva, malo naborana i obično se peruta. Kod prevremeno rođene dece, koža je nežna, providna i prekrivena lanugo dlačicama. Nakon prvog kupanja koža bebe postaje intenzivno crvene boje zbog proširenih kapilara i liči na crveni osip, a gubi se spontano za dva do tri dana. Mnoge bebe se posle ovog perioda intenzivno perutaju. Nije potrebna specijalna nega. Koža bebe za nekoliko dana postaje glatka i sveža.

Koža novorođenčeta je prekrivena nežnim paperjastim dlačicama, izraženim naročlito na licu, leđima i čelu. Izraženije su kod nezrelijih beba. Otpadaju za nekoliko dana, takođe, deo kose otpada u prvim mesecima života i to više što je beba imala bujniju kosu na rođenju.

Žućkasto – beličaste bubuljice (milije) na koži nosa, obraza, brade i čela su normalna pojava kod novorođenčeta. To su zapušene lojne žlezde, koje spontano nestaju za nekoliko nedelja, ne zahtevajući nikakav poseban tretman. Naše bake imaju za to izraz “koža se čisti”. Na koži leđa i guze nekih novorođenčadi se vide tamne mrlje (mongolske mrlje), a na čelu kapilarni hemangiomi (prošireni krvni sudovi). Obe promene spontano nestaju.

Bebina koža je nežna, sa osetljivim zaštitnim hidrolipidnim slojem, pa se lako iritira i dehidrira. Zato je treba pažljivo negovati. Odojče se obično kupa svakodnevno, može i ređe, a dva puta dnevno, što neki čine, je nepotrebno, jer zbog delovanja majčinih hormona na lojne žlezde koža bebe u prva četiri meseca ima zaštitni hidrolipidni sloj. U početku se beba kratko kupa, a duže tek kasnije kada je veća i ume da uživa u tome.

Za negu bebine kože koriste se proizvodi sa blago kiselom vrednosti pH (pH=5,5), dermatološki testirani, koji ne sadrže konzervanse, parfeme i veštačke boje. Pri izboru obratite pažnju da li je u deklaraciji naznačeno da su hipoalergijski i ne izazivaju suze. Imajte na umu da se preko bebine kože resorbuje mnogo više hemikalija, nego kod odraslih i zato koristite što manje kozmetičkih preparata. Pri pranju bebinih stvari nemojte u vodu za ispiranje da stavljate omekšivače, a ispiranje možete da ponovite.

Za bebinu kožu je najbolji neutralni sapun bez boje i mirisa. Nedostatak upotrebe sapuna je taj što se njegovom čestom upotrebom uništava prirodni zaštitni omotač kože. Šamponi i pene za kupanje namenjeni bebama su blagog dejstva i idealni su za pranje tela i kosice, jer uglavnom ne iritiraju oči. U njihov sastav često ulazi i ekstrakt kamilice koji sprečava upalne procese kože. Losioni su pogodniji su za čišćenje kože od ulja, jer uklanjaju sve vrste nečistoće i na koži ostavljaju tanak masni sloj koji ne ometa funkcije kože. Osim što dobro čiste kožu, losioni sprečavaju (i leče) upalne procese, koža postaje meka i vlažna, a njeni nabori bivaju dobro zaštićeni, pa se tako smanjuje mogućnost pojave ojeda. Nakon pranja i čišćenja uljem ili losionom, bebinu guzu i pregibe (ispod brade, ispod pazuha, između nožica) neophodno je namazati kvalitetnom dečijom kremom. One sprečavaju pojavu ojeda. Na guzu i pregibe treba nanositi kremu u nešto debljem sloju, dok je na lice i ostale delove tela dovoljno naneti tanak sloj kreme. Zadatak bebi pudera je da smanje trenje i apsorbuju suvišnu vlagu. Mnogi pedijatri ih ne preporučuju, jer se višak stavljenog pudera pretvara u grudvice i može da izazove crvenilo kože. Ako ga koristite nanosite ga u tankom sloju.