Home Česta pitanja Ginekološke bolesti i ženski problemi Policistični jajnici i trudnoća

Policistični jajnici i trudnoća PDF Ispis E-mail
Odgovori Porodičnog lekara - Ginekološke bolesti i ženski problemi
Petak, 27 Decembar 2013 21:54

Postovani,

Imam 25 god i pre par meseci sam se javila ginekologu zbog bola u predelu desnog jajnika. Lekar postavlja dijagnozu da je pukla cista usled izostanka ovulacije tog mesecea, kada sam se javila na kontrolu ustanovljeni su policisticni jajnici koji su bili malo uvecani. Lekar je prepisao kontracepciju i nakon 4 meseca su jajnici bili u granicama normale. Ja imam u planu trudnocu, ali nikad nisam intezivno radila na tome, pa sam to lekaru i pomenela jer mi je uveo kontracepciju. Nakon ispijene terapije predlozila je folikulometriju, gde je utvrdjeno da folikul prerasta u cistu. Lekar prepisuje orgametril 10 dana 2x1 i napominje izazivanje ovulacije sledeci mesec. Ono sto mene jako buni je to sto lekar nastupa kao da pokusavam da zatrudnim vec duze vreme bezuspesno. Da li to sto je folikul prerastao u cistu tj to sto nije bilo ovulacije znaci da je ja svaki naredni mesec necu imati i cemu orgametril sad kad je ustanovljena cista jer sam i pre imala ciste na jajnicima koje su normalno pucale sa prvom menstruacijom, koja je uvek redovna na 28 dan. Lekar tvrdi da menstruacije ovaj mesec nece biti, tacnije, citiram "moze biti neko krvarenje ali to nije menstruacija". Kako to da odjenom moze da nema menstruacije? Da li je taj orgametril neophodan sad, jer, ponavljam, nikad pre ga nisam pila zbog toga sto je izostala ovulacija. A da napomenem opet da jos uvek nisam pokusavala da zatrudnima a lekar konstantno predlaze folikulometrije i izazivanja ovulacije? Jako sam zbunjena pa bih bila zahvalna ukoliko bi mi pojasnili celu ovu situaciju.

 


Postovana,

To sto jednog meseca niste imali ovulaciju ne znaci da je nemate uopste. Kod policisticnih jajnika nije kod svih zena podjednako neuredan menstrualni ciklus, tako da ima zena koje su zatrunjivale bez stimulacije ovulacije. Kod blazih hormonskih poremecaja trudnoca je moguca. Ako postoji poremecaj lucenja hormona stitne zlezde i/ili dijabetes lecenje je neophodno (ne samo zbog trudnoce). Policisticni jajnici su bolest koja povecava rizik od hipertenzije, gojaznosti, secerne bolesti, bolesti stitne zlezde. Zbog toga su potrebne povremene kontrole opsteg zdravstvenog stanja.

Orgametril je lek koji sadrzi supstancu slicnu progeteronu koji se luci u zeninom organizmu. Koriscen u drugom delu menstrualnog ciklusa moze da dovede do trudnoce. Kada se primenjuju hormonski preparati ne nastupa prirodna menstruacija vec krvarenje koje manje ili vise lici na menstruaciju. One menstruacije koje ste imali uz kontracepciju takodje nisu bile prave menstruacije.

Posto niste radili na trudnoci mozete neko vreme da pokusavate da zatrudnite pa ako ne ide da krenete sa folikulometrijom i stimulacijom ovulacije. Dogovorite se sa ginekologom i suprugom. Vi ste mladi nista nije hitno.

Vas Porodicni lekar


 
Baner

Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Pristupanjem sajtu www.porodicnilekar.net ste saglasni sa NAPOMENOM