Veštački pankreas za par godina

Naučnici sa britanskog univerziteta u Kembridžu su blizu otkrića veštačkog pankreasa. Oni su došli na ideju kako da kontinuirano merenje glukoze i ubrizgavanje insulina ostvaruje jedan aparat. Mnogi dijabetičari već nose inzulinske pumpe koje moraju sami da aktiviraju više puta na dan da bi ubacili odgovarajuću količinu inzulina preko cevi koja je duga skoro jedan metar. 

"Mislim da smo na pragu pravljenja prve generacije veštačkog pankreasa," ističe doktor Roman Hovorka sa britanskog Univerziteta u Kembridžu koji testira eksperimentalne uređaje Abot laboratorija i Medtronika, koji su vodeći proizvođači insulinskih pumpi i monitora.

Novi uređaj, veštački pankreas, ima malu cev koja se postavlja na mišicu ili stomak, preko koje se ubrizgava inzulin po potrebi. Prednost veštačkog pankreasa je u tome što kompjuter očitava vrednosti glukoze u krvi i automatski ubacuje inzulin, što bolesnici sa inzulinskim pumpama sami moraju da obavljaju. Naučnici ističu da je potrebno pet - šest godina da se reši jedan tehnički problem, da bi veštački pankreas mogao da ima široku primenu. Naime kompjuterski deo uređaja treba da bude u okruženju bez vode, pa se sada radi na konstruisanju vodootpornog.

Uređaj se testira na obolelim od dijabetesa tip I. To je bolest mladih, jer se obično javlja pre tridesete godine. Oboleli gotovo da nemaju inzulin u organizmu, jer su autoimunim procesima uništene beta ćelije pankreasa zadužene za njegovo stvaranje. Ispod kože ovih bolesnika se postavlja senzor koji neprekidno meri nivo glukoze u krvi i to se očitava na monitoru. Kompjuter određuje količinu inzulina koja se ubrizgava automatski preko inzulinske pumpe koju neki bolesnici već nose, pri čemu su ranije morali sami da je aktiviraju. Neki dobrovoljci za ovo istraživanje su već pušteni kući, ali su i dalje pod medicinskim nadzorom.

Veštački pankreas će olakšati lečenje mnogih dijabetičara. Oni se nadaju da će ova metoda lečenja biti što pre u širokoj primeni.