Valunzi, naleti vrućine, preznojavanje

Postovani!

Imam 48 god i pred klimaksom sam ...i imam redovne menstruacije ali nekad traju samo 3 dana ili je kraci ili duzi period izmedju njih...imam nesnosne vrucine, narocito posle kafe, mada je pijem skroz hladnu ili ako zapalim cigaretu.. mada nisam pusac... ali eto ponekad mi se desi...

 

Moj problem je sto kad imam ove vrucine, imam i jako povecan krvni pritisak ali nista posebno ne osecam, ni glavobolju ni nista... i onda se vrati posle par minuta u normalu.. To me naprosto izludjuje, da li treba da koristim neke tablete i sta uopste da radim... meni doktor kaze .. da ne merim tada pritisak.. ali bude oko 160/98 mislim da to nije normalno...Sta da radim, pomozite mi!

 

Postovana,

Mehanizam valunga nije u potpunosti jasan. Izazivaju ga neka jedinjenja koja deluju na termoregulacioni centar u mozgu. Medjutim, ne deluju samo na njega vec i na druge delove mozga tako da zena moze da oseca jaku uznemirenost, strah, neprijatnost, muku, lupanje srca, vrucinu i preznojavanje.

 

Trajanje valunga je nekoliko minuta ili duze. Mogu da se nadovezu jedan na drugi tako da moze da prodje pola sata pa i duze dok se zena ne smiri. Manje obrazovane zene uglavnom lakse podnose klimaktericne tegobe, jer ih prihvataju normalnije. Znaju da je to mucilo njihovu majku, tetke, komsinice... dok obrazovanije vise misle na bolest. Naravno, ne treba u takozvanom prelaznom periodu sve tegobe pripisivati klimaksu, ali ako su osnovni pregledi normalni ne treba uporno traziti bolest koja ne postoji.

 

Tokom valunga, uz vec pobrojane tegobe, dolazi i do skoka krvnog pritiska. Skok je prolazan i ne predstavlja hipertenziju. U dijagnozi hipertenzije pritisak se ne meri onda kada znamo da skace, pa se ne meri u valungu, nakon popijene kafe, popusene cigarete i fizicke aktivnosti, vec pola sata nakon toga. Ne meri se ni kada se posvadjamo sa nekim.

 

Krvni pritisak treba da se meri tri uzastopna radna dana (ne vikendom kada ne idemo na posao i opusteniji smo) ujutru i uvece pola sata nakon popijene kafe, popusene cigarete, fizicke aktivnosti ili valunga. Zatim se saberu vrednosti i dobijeni broj podeli brojem merenja. Ako se dobije vrednost iznad 140/90 to je hipertenzija.

 

Znaci mali skok krvnog pritiska u valungu je normalan. Povecana fizicka aktivnost pomaze da se lakse podnesu klimaktericne tegobe. Takodje ih lakse podnose zene koje su posvecene necemu npr. cuvaju unucice, bave se dobrotvornim radom, pomazu ljudima, imaju hobi, bave se sportom, imaju kucnog ljubimca...

Vas Porodicni lekar