Home Česta pitanja Razno Nadutost u stomaku, jak bol u krstima

Nadutost u stomaku, jak bol u krstima PDF Ispis E-mail
Odgovori Porodičnog lekara - Razno

Postovani doktore,

Posto par semica osecam nadutost u stomaku i pecenje (posebno s leve strane) trazila sam ultrazvuk i rezultati pregleda su uredni za sve unutrasnje organe osim sto je slazena blago uvecana.

(13 cm), inace sam 47 godina stara i u poslednje vreme imam povecane bolove pred mesecni ciklus, i jak bol u krstima (sto moze biti povezano sa krivljenjem kicme koje imam vec dugo i sa manjom povredom sto sam imala pre skoro godinu dana) i bol u grudima. Visoka sam 175 cm i moj porodicni lekar je rekao da tu nema razloga za brigu, posto sam dosta visoka osoba, to je normalno . Pital sam da li treba uraditi neke dodatne pretrage krvi, rekao je da nije potrebno jer su nalazi pocetkom maja bili normalni. Molim vas za vase misljenje. Hvala unapred...

 

 


Postovana,

Nekoliko nedelja izbegavajte hranu koja nadima, koristite probiotik, pregledajte stolicu na bakterije, gljivice i parazite. Ako nema poboljsanja javite se gastroenterologu.

 

Obavezno se javite ginekologu. Bol u krstima moze da bude posledica ginekoloskih zapaljenja, ali i promena na kicmenom stubu. Ako je ginekoloski sve u redu javite se fizijatru. Izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje. Zbog uvecanje slezine povremeno pregledajte krvnu sliku (onoliko cesto koliko vas lekar smatra da je potrebno). Bol u grudima zahteva pregled interniste. Posto imate problema sa varenjem bol u grudima moze da bude posledica vracanja zeludacne kiseline u jednjak (GERB).

 

Zapazite koja vam hrana najvise izaziva gasove i nju redje uzimajte ili je jedite u manjoj kolicini. Iako je to individualno, moze se izdvojiti hrana koja najvecem broju ljudi izaziva gasove: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze), crni luk, soja i repa. Umereni izazivaci gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, sargarepa, celer, plavi patlizan. Slabi izazivaci gasova : jaja, riba, meso, ulje, zivina, pirinac. Ako vam gasivi dosta smetaju mozete koristiit lek Espumisan. Pomaze probiotski jogurt, suplement Probiotik, ali je najvaznije da obratite paznju na ishranu.

Vas Porodicni lekar


 
Baner

Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Pristupanjem sajtu www.porodicnilekar.net ste saglasni sa NAPOMENOM