Cipelice "za prohodavanje" beba

Postovani,

imam bebu od 11 meseci, koja puzi, izdize se uz namestaj, hoda samo ako je pridrzavam za rucice. Kad je pre 2 meseca pocinjala da se izdize, kupila sam joj hodajuce cipele. Ona uglavnom bude bosa po kuci, a kad je izvedem u dvoriste tad joj oblacim hodajuce cipele.

 

Juce je dobila na poklon cipele"za prohodavanje", da li moze da joj smeta ako posle 2 meseca nosenja"hodajucih"cipela pocne da nosi cipele"za prohodavanje"?

 

Kod nas se uglavnom nose ili nehodajuce ili hodajuce cipelice, a ove cipele za prohodavanje je dobila iz Njujorka gde je normalno da se izmedju nehodajucih i hodajucih nose cipele za prohodavanje.

 

Ja se sad brinem da li se njeno stopalo mozda vec naviklo na anatomski ulozak hodajucih cipela, formiralo prema njemu, brinem se da to nije korak u nazad ako joj obuvam cipele koje je dobila, i koje su mnogo ravnije iznutra, iako su i one anatomske. Unapred zahvalna.

 

 

Postovana,

Poznati americki pedijatar Dr Spok kaze da je kupovina reklamiranih i skupih cipelica za bebe i malu decu bacanje para. Ja se slazem sa njim. Ubacivanje cipela za prohodavanje je nacin da se poveca prihod industrije cipela. Kupovina cipela je jednostavna kada roditelji znaju kako treba da izgleda zdrava cipela, a ne oslanjaju se na cenu i reklamu.

 

Vasem se detetu tek razvijaju stopala, nisu se formiralo prema cipelama koje je nosilo. Kad beba počne samostalno da stoji i hoda, vrlo je korisno ostavljati je bosonogu najveći deo vremena, pod uslovom da su okolnosti pogodne. Svodovi stopala su u početku relativno spušteni. Beba postepeno podiže te svodove i jača skočne zglobove tako što ih energično koristi dok stoji i hoda. Hodanje po neravnoj ili gruboj podlozi takođe podstiče upotrebu mišića stopala nogu.

 

Razume se, detetu koje hoda potrebne su cipele, ukoliko je napolju hladno i ukoliko hoda po trotoaru i drugim potencijalno opasnim površinama. Međutim, dobro je nastaviti da kod kuće, u dvorištu, na plaži, po pesku i ostalim bezbednim površinama hoda bosonogo (ili u čarapama) sve dok ne napuni dve ili tri godine.

 

U početku su najbolje cipele sa polumekanim đonovima, u kojima stopala vašeg deteta imaju više izgleda da se pokreću. Cipele s pomodnim “anatomskim” đonovima su u velikoj meri bacanje para. U svakom slučaju, važno je da su cipele dovoljno velike da detetovi prstići u njima nisu zgrčeni, ali ne toliko velike da spadaju.

 

Mala deca brzo prerastaju svoju obuću, katkad već za dva meseca. Zato svakih nekoliko nedelja treba da proveravate da li su cipela dovoljno velike. U njima mora biti više nego samo dovoljno prostora za prste, budući da se oni, dok dete hoda, svakim korakom pribijaju uz vrh cipele. U vrhu cipele bi trebalo da bude dovoljno prostora - što proveravate dok dete stoji - otprilike za šitinu vašeg palca. Ovo ne možete prosuditi ako dete ne stoji, jer stopalo popunjava veći deo obuće dok stojimo nego dok sedimo. Naravno, cipele bi trebalo da budu komotno široke. Ima mekanih cipela čija se veličina može donekle podešavati. Bilo bi dobro da cipele ne budu glatkih đonova, kako se dete ne bi klizalo. Glatki đonovi se mogu malo istrugati grubom šmirglom.

 

Preporučujem jeftine cipele, pod uslovom da veličina odgovara. Sportske patike su sasvim u redu, sve dok ne izazivaju prekomerno znojenje stopala. Prvih godinu ili dve, stopala su punačka, pa se može desiti da plitke cipele spadaju detetu s nogu. To je, ujedno, i jedini razlog za kupovinu dubokih cipela; skočnim zglobovima ne treba nikakva potpora.

 

Korišćenje cipela "za prohodavanje" nije vraćanje unazad. Beba neće da ima problema zbog njihovog nošenja. Ravniji uložak je u redu. Ako su mekanije od hodajućih onda su u prednosti. Ne obuvajte joj u kući cipele "za prohodavanje". Neka i dalje ide bosa. Pošto je sada toplo puštajte bebu da hoda bosa ili samo u čarapicama, a cipele "za prohodavanje" i "hodajuće" obuvajte kada postoji opasnost da se povredi bosa. U dvorištu obezbedite deo gde moze da hoda bosa po pesku, neravnom betonu i sl. bez opasnosti da se ubode ili poseče.

VaŠ Porodični lekar