Hemoroidi - Šuljevi

Hemoroidi, inače veoma rašireno oboljenje, su proširenje rektalnih vena.

Uzrok  

Postoji nasledna sklonost ka pojavi hemoroida. Kod tih osoba venski zid je slab. Rektalne vene se šire i formiraju hemoroide - čvoriće ispunjene krvlju. Pojavi čvorića znatno doprinosi neuredna stolica, češće zatvor, a ponekad i proliv. Utiču i hormoni tako da se hemoroidi češće javljaju u trudnoći, pubertetu i klimaksu, pritisak materice na krvne sudove tako da se javljaju u trudnoći kod žena sa matericom zavaljenom unazad (retroverzio uteri). Pritisak na rektalne vene može da nastane zbog tumota u trbuhu, uvećane prostate (hipertrofija prostate). Pojavi bolesti znatno doprinose nepravilna ishrana i sedeći posao. 

Hemoroidi mogu da budu spoljašnji i unutrašnji, koji su znatno češći. Spoljašnji nastaju proširenjem vena donjeg hemoroidnog pleksusa tj. vena između spoljnjeg svinktera i kože. Unutrašnji su u predelu između analnog svinktera i anorektalne linije (gornji hemoroidni pleksus).  

Koje su tegobe? 

Najčešće tegobe su bol, krvarenje, prolaps (ispadanje) i svrab. Ovi simptomi mogu da se jave i pojedinačno. Nekada su beznačajni, a nekada su tegobe intenzivne i prati ih i izražena malokrvnost.

Bol je obično tup u vidu nelagodnosti. Bolesnik posle stolice ima se osećaj da se nije dovoljno ispraznio. Nekad oseća pečenje. Bol i pečenje mogu toliko da se pojačaju da ih bolesnik jedva podnosi. 

Krvarenje je često najraniji simptom unutrašnjih hemoroida (prvi stepen ili najlakši stadijum-gr.I). Nekada je slabo u vidu par kapi na kraju stolice ili toalet papiru, nekada toliko obilno da je neophodna transfuzija krvi da bi se bolesnik oporavio. Umereno krvarenje smanjuje pritisak u venama pa ga bolesnici osećaju kao olakšanje. Zato se to krvarenje u srednjem veku zvalo zlatna žila. 

Prolaps (ispadanje) hemoroida nastaje zato što vremenom analni sfinkter popusti, postane mlitav. Unutrašnji hemoroidi počinju da prodiru kroz čmar za vreme defekacije. U početku se posle defekacije uvlače sami (drugi stepen ili gr.II). Kasnije je bolesnik prinuđen da ih sam vraća (gr.III ili treći stepen), a kad sfinkter potpuno olabavi oni su stalno napolju (gr.IV ili četvrti stepen). Ovakvo stanje bolesnicima jako smeta, nekada do te mere da im izaziva depresivno raspoloženje. Zbog ozleđivanja vešom i krvarenja stalno postoji zapaljenje. Neki opet stalnim pranjem traumatizuju i nadražuju prolaps. 

Kada ispali hemoroidi ne mogu da se vrate nastaje uklještenje hemoroida praćeno jakim bolom.

Tromboza hemoroida nastaje obično na spoljašnjim hemoroidima. Javlja se u obliku plavkastog čvorića veličine lešnika ili manje. Nastaje naglo, obično pri naporu sa jakim bolom nakon koga bolesnik ne može normalno da sedi, hoda i ima stolicu. Zalečenje može da se ostvari postepeno uz velike bolove. Hirurška intervencija je jako jednostavna i spašava čoveka velikih muka. Ako do tromboze dođe gore u rektumu bolesnik oseća tup bol u krstima. U tom slučaju nije preporučljiva hirurška intervencija, bolesnik mora da leži, jede laganu hranu i koristi analgetike (lekove protiv bola). 

Lečenje

Leči se bolest jetre ako je uzrok šuljeva. Bolesnik mora da poveća fizičku aktivnost i da izbegava dugo sedenja, da reguliše stolicu ishranom u kojoj dominira sveže i bareno voće i povrće, crni i integralni hleb i izbegava začine. 

Primenjuje se sklerozantna terapija. Sastoji se u ubrizgavanju rastvora potkožno iznad hemoroidnih čvorova što dovodi do njihovog nestanka. Ovo može da se vrši kod svih bolesnika i kod veoma starih, gde je druga hirurška intervencija rizična. Nesme da se koristi samo kod starog oboljena sa velikim prolapsom. Za intervenciju nije potrebna priprema, ležanje u bolnici ni anestezija. Hemoroidi mogu da se spale termokauterom.