Halacion (chalazion) - čvorić u kapku

Bezbolni čvorić u donjem ili gornjem kapku oka je hronično zapaljenje lojnih žlezda. Doživljavamo ga obično kao estetski problem.

Uzrok

Halacion nastaje zbog zapušenja izvodnog kanala lojne žlezde (Meibomove) smeštene u hrskavičavom skeletu kapka, nakon čega sledi zatoj sekreta na koji se nadovezuje zapaljenje žlezde i njene okoline.

Tegobe

Tokom nekoliko nedelja ili meseci u kapku nastaje bezbolni čvorić veličine bibera, koji ređe narasta do veličine zrna graška ili više. Bolesnik oseća grebanje u oku. Ne boli ga, ali mu smeta iz estetskih razloga. Čvorić je čvrst, obično se nalazi dalje od ivice kapka, ređe na samom rubu (chalazion marginale). Koža iznad njega je pokretna, bez znakova zapaljenja.

Kada se izvrne kapak na vežnjači koja ga pokriva, na mestu čvoriča se vidi crvenkastomodrikasta mrlja. Halacion mesecima ostaje neizmenjen. Retko se spontano resorbuje. Može da probije kroz vežnjaču (sluzokožu koja pokriva oko i unutrašnju stranu kapka) i na njoj formira izraštaj nalik polipu. Čini ga granulaciono tkivo.

Tok i prognoza bolesti

Bolest je bezopasna. Izuzetno retko pralazi sama od sebe (resorpcijom preko krvi). Hiruški uklonjen halacion može ponovo da se javi. Tada treba da se isključi tumor i materijal se šalje na patohistološki pregled.

Lečenje

Halacion se uklanja hiruškim putem. Pod lokalnom anestezijom pravi se rez sa unutrašnje strane kapka i vadi se ceo čvorić sa opnom koja ga okružuje. Vađenje halaciona sa opnom (pseudokapsulom) smanjuje mogućnost ponavljanja boleti.