Blefaritis - zapaljenje rubova kapaka

Zapaljenje ruba kapakaka - blefaritis (Blepharitis) je česta bolest koja na sreću ne daje teške komplikacije, iako zbog blizine očne jabučice može da izazove na njoj promene.

Zapaljenje može da zahvati samo kožu kapaka, koren (folikul) trepavica i žlezde (Majbomove).

Skvamozni blefaritis

Zapaljenjem je zahvaćena samo koža kapka i to prednji deo njihovog ruba, koji je zadebljao, dok se na trepavicama nalaze bele ljuspice koje se perutaju. Ispod otpalih ljuspca vidi se crvena koža. Trepavice opadaju mnogo više nego kod zdravih ljudi, ali i ponovo rastu. Zbog svraba bolesnici trljaju oči i pogoršavaju bolest koja zbog toga traje dugo, neredko više godina, ali ne ostavlja značajne posledice.

Uzrok blefaritisa: Ovo zapaljenje može da bude izazvano stafilokokama koje se inače nalaze na koži zdravih osoba. Često se sreće kod osoba koje boluju od seboroičnog dermatitisa i imaju perut, a posledica je preteranog lučenja lojnih žlezda. Na nastanak bolesti može da utiče alergija, konstitucija, kratkovidost ili dalekovidost, nedostatak vitamina, neki endokrini poremećaji, nadražaj prašinom i duvanskim dimom.

Lečenje blefaritisa: Rubovi kapaka treba da budu čisti. Pranje je jednostavno vodom i sapunom prilikom umivanja. Tokom dana kapci ne treba da se pipaju niti oči da se trljaju. Ako je infekcija bakterijska koristi se antibiotik po rezultatu brisa oka. Tegobe brzo prolaze, mada imaju tendenciju ponovnog javljanja. Kod osoba koje imaju seboreju lečenje seboroičnog dermatitisa koji se najčešće javlja na čelu, skalpu i iza ušiju ubrzava izlečenje kapaka. Korigovanjm lošeg vida tj. refrakcione greške očiju nošenjem naočara ili sočiva smanjuje se naprezanje očiju i olakšava izlečenje blefaritisa. Mogu da se primenjuju i masti koje olakšavaju skidanje ljuspica (keratolitici).

Ulcerozni blefaritis

Ulcerozni blefaritis je dosta ređi od skvamoznog. Zapaljenje zahvata ne samo kožu već i korenove trepavica i Majbomove žlezde. U folikulu (korenu trepavica) formira se kesasto proširenje ispunjeno gnojem (apsces). Sa isticanjem sadržaja apscesa formira se grizlica (ulceracija).

Rub kapka je zadebljao, crven, prekriven žućkastim krastama. Kada krasta otpadne vidi se neravna ivica sa ulceracijama. Njihovim zarastanjem nastaju ožiljci koji menjaju izgled ruba kapaka. Oni su neravni i ne omogućavaju potpuno zatvaranje oka. Zbog toga oko suzi. Trepavice su slepljene i opadaju u grupicama. Kasnije ih uopšte nema. Nedostatak trepavica se zove madaroza (madarosis).

Bolest se teško leči, traje godinama. Sa čestim ulceracijama i stvaranjem ožiljaka dolazi do izvrtanja kapka što nije samo veliki estetski problem već i uzrok sušenja oka i neprijatnog svraba i pečenja u očima.

Uzrok boleti je isti kao kod skvamoznog blefaritisa s'tim da ovde češće dominira stafilokokna infekcija veoma otporna na lečenje. Lečenje je isto kao kod skvamoznog oblika samo dugotrajnije i upornije. Antibiotske kapi i masti se primenjuju po rezultatu antibiograma.