Clavus - kurje oko

Kurje oko (clavus) je zadebljanje kože sa tvrdim bolnim središtem.

Uzrok 

Clavus nastaje kao posledica pritiska na kožu koja pokriva kost. Nastaje kao posledica nošenja tesne i neudobne obuće, postojanja deformiteta stopala i nepravilnog hoda. Zato se najčešće javlja na prstima, peti i tabanu.

Nastanak

Kurje oko nastaje zbog zadebljanja površnog sloja kože (kornealni sloj epiderma). Taj proces (hiperkeratoza) nastaje kao posledica pritiska koji onemogućava normalno ljuštenje i opadanje mrtvih ćelija kože. Hiperkeratoza je kružna sa formiranjem trna u središtu klavusa (centralni keratotični čep). On je uzrok bola. Zadire u dublji sloj kože (derm) i vrši pritisak na nerve ili omotače zglobova.

Tegobe

Kurje oko izaziva bol koji je posebno izražen prilikom nošenja tesne obuće. Ako se često vlaži usled nošenja obuće od veštačkih materijala u kojima se noge dosta znoje klavus može da se razmekša. To se obično viđa na kurjim očima između malog i domalog prsta. Često je sekundarno inficiran i uzrok je širenja neprijatnog mirisa.

Dijagnoza

Dijagnoza se veoma lako postavlja na osnovu izgleda promene. Bradavice (plantarne veruke) mogu da liče na klavus. Međutim, prilikom njihovog uklanjanja vide se crnkaste tačkice, koje potiču od tromboziranih kapilara, što se ne uočava kod kurjeg oka.
Preventiva
Pojava kurjeg oka može da se spreči nošenjem udobne obuće od prirodnih materijala. Zadebljali delovi kože treba redovno da se uklanjaju brisanjem grubim peškirom ili struganjem kamenom za pete, pre no što se formira bolno kurje oko.

Lečenje

U lečenju je potrebno prvo uklonti pritisak koji izaziva pojavu kurjeg oka. Kurje oko se uklanja keratolitičkim preparatima. Oni obično sadrze salicilnu kiselinu. Neke biljke deluju keratolitički pa se mogu koristiti. To su npr. smokva, brsljan, crni luk, cuvarkuca... Ima mnogo gotovih preparata koji se nabavljaju bez recepta. Bilo koji preparat da uzmete morate se pridržavate uputstva i po potrebi da ponovite postupak.

Keratolitički rastvori, masti ili melemi se stavljaju samo na kuje oko. Ne treba da ih stavljate na zdravu kožu jer će je oštetiti. Keratolitici razmekšavaju Clavus tako da ga nakon 7 do 10 dana možete ukloniti. Držite noge u toploj vodi petnaestak minuta i zatim pažljivo isecite keratotične slojeve. Obratite pažnju da obavezno uklonite keratotični čep - trn koji vam izaziva bol. Kurje oko lakše može da vam ukloniti pedikir.