Guščija koža - Keratosis pilaris

Keratosis pilaris ili guščija koža se vrlo često sreće. Karakterišu je orožali čepovi na koži najčešće na spoljašnjoj i zadnjoj strani nadlaktica i nešto ređe na butinama i na telu. Promene na licu su znatno ređe, a na dlanovima i tabanima se ne javljaju. 

Učestalost 

Procenat ljudi koji imaju problema sa guščijom kožom kreće od oko 40 do 80 odsto. Mnogi imaju blage forme bolesti, ne pridaju im značaj i ne javljaju se lekaru. 

Podela  

Postoji nekoliko tipova guščije kože: 

  • Keratosis pilaris rubra se javlja u vidu crvenih zapaljenih keratotičnih čepića izvodnih kanala dlake.
  • Keratosis pilaris alba se ispoljava beličastim čepićima izvodnih kanala dlake. 
  • Keratosis pilaris rubra faciei se javlja na licu u vidu rušičastog osipa (raša). 

Blage forme ovog oboljenja ne izazivaju nikakve tegobe i oboleli nemaju ni estetski problem. Teže forme dovode do tegoba i vrlo se često mogu zameniti aknoznim promenama.  

Uzrok  

Guščija koža se javlja kao posledica poremćaja keratina, proteina kože, koji se akumulira u folikulu dlake formirajući tvrdi čep u procesu koji se zove hiperkeratinizacija. Uzrok ovog pojačanog orožavanja nije poznat. Primećeno je da postoji nasledna sklonost. Alergija na hranu, posebno netolerancija na gluten, manjak vitamina A, kao i sva stanja koja isušuju kožu pogoršavaju pilarnu keratozu.  

Tegobe 

Iako je u većini slučajeva samo estetski problem, nekada formiranje suvih keratotičnih čepića izaziva svrab. Pogoršanje tegoba se javlja uglavnom u hladnim jesenjim i zimskim mesecima zbor smanjene vlažnosti vazduha. 

Promene u vidu sitnih bubuljica, prečnika jednog milimetra, nalaze se uz koren dlake. Ako se te bele ili crvene "bubuljice" istisnu iz njih izlazi beličasta masa i oslobađa se smotana dlačica. Urastanje dlačice je posledica zapušavanja izvodnog kanala dlake keratotičnim čepom. Prilikom vadjenja dlačice može doći do formiranja ožiljka.  

Lečenje  

Potpunog izlečenja guščije kože nema. Tretman je usmeren na ublažavanje tegoba. Stanje se obično popravlja sa starenjem, a promene kod retkih osoba mogu nekada potpuno nestati u kasnoj životnoj dobi. 

Preporučuju se tretmani koji se tokom života ponavljaju, tipa pilinga (microaluderm gelom na primer), primene intenzivnih preparata za vlaženje kože sa ureom (kao linoderma mleko) i medicinskih emulzija sa alfa i beta hidroksi kiselinama. U težim slučajevima primenjuje se retinol. Kupke u prirodnim uljima dovode do kozmetičkog poboljšanja, kao i umereno sunčanje. 

U slučaju nedostatka vitamina A, korisna je njegova oralna primena. Blaži kortikosteroidni preparati se preporučuje kod pilarne keratoze sa znacima zapaljenja, koje se obično smanjuje već posle sedmodnevne terapije. Intenzivno češanje ili nošenje tesne odeće koja iritira i steže kožu zahvaćenu pilarnom keratozom, ponekad se komplikuje sekundarnom bakterijskom infekcijom koja dovodi do pojave tamnih mrlja (hiperpigmentacija) i pojave sitnih ožiljaka.