Žulj - kalus (callus)

Običan žulj je žućkasto bezbolno kružno zadebljanje kože koje se javlja na mestima gde ona trpi pritisak. 

Uzrok

Žulj (callus) nastaje kao posledica pritiska na kožu koja neposredno naleže na kost. Zato se najčešće javlja na prstima, peti i tabanu kao posledica nošenja tesne i neudobne obuće, deformiteta stopala ili nepravilnog hoda. Kod fizičkih radnika javlja se na dlanovima, gitarista na pstima, sportista na rukama i nogama...

Nastanak

Žulj nastaje zadebljanjem površnog sloja kože (kornealni sloj epiderma). Zbog pritiska mrtve ćelije kože ne mogu normalno da se ljušte i opadaju već se talože u vidu kružnog zadebljanja.

Tegobe

Kalus ne boli i obično predstavlja samo estetsku smetnju. Ako se na njemu jave pukotine (ragade) žulj postaje bolan. Ragade se češće javljaju kod nošenja obuće od veštačkih materijala u kojima se noge dosta znoje. Žulj se zbog vlage razmekša i puca i može neprijatno da miriše. Za razliku od hroničnog zadebljanja kože akutni žulj je plih koji nastaje nakon kratkotrajnog trljanja meke kože nezgodnom obućom ili alatom. Plih lako puca i ako se oštećena koža zaštiti od daljeg pritiska brzo zarasta.

Dijagnoza

Dijagnoza se veoma lako postavlja na osnovu izgleda promene. Žulj može da liči na bradavice. Međutim, prilikom njihovog uklanjanja vide se crnkaste tačkice, koje potiču od tromboziranih kapilara, što se ne uočava kod kalusa. Od kurjeg oka se razlikuje po tome što nema bolan trn u svom središtu.

Preventiva

Pojava žulja može da se spreči nošenjem udobne obuće od prirodnih materijala. Zadebljali delovi kože treba redovno da se uklanjaju brisanjem grubim peškirom ili struganjem kamenom za pete.

Lečenje

U lečenju je potrebno prvo uklonti pritisak koji izaziva zadebljanje kože, a zatim se primenjuju keratolitički preparati. Oni obično sadrze salicilnu kiselinu. Smokva, bršljan, crni luk, čuvarkuća i još neke biljke, takođe, deluju keratolitički pa mogu da se koriste u lečenju. Ima mnogo gotovih preparata koji se nabavljaju bez recepta. Bilo koji preparat da uzmete morate se pridržavate uputstva i po potrebi da ponovite postupak.

Keratolitički rastvori, masti ili melemi se stavljaju samo na žulj. Ne treba da ih stavljate na zdravu kožu jer će je oštetiti. Keratolitičko sredstvo primenjujte sedam do deset dana. To je dovoljno da se žulj razmekša. Držite noge u toploj vodi petnaestak minuta, a zatim pažljivo isecite zadebljale slojeve. Postupak ne boli, jer se uklanjaju mrtve ćelije kože.